Bijna zes miljoen euro gaf Utrecht een klein jaar geleden uit om de sekskamers in de Hardebollenstraat op te kopen. Nu moet er iets anders in komen. De gemeente mikt op vier horecazaken en winkels.

Momenteel zijn de panden in de Hardebollenstraat bezet door tijdelijke huurders. De gemeente is vorige week gestart met de aanbesteding van deze panden voor een definitieve invulling. Hiervoor zijn bepaalde eisen opgesteld in het bestemmingsplan.

Hier staat onder andere in dat de horecazaken in de straat straks vallen in de lichtste categorie. Dit zijn lunchrooms, ijssalons of koffiebars. In ieder geval zaken die zich moeten houden aan de Winkeltijdenwet en waarbij de activiteiten zijn gericht op de verkoop en van drank- en etenswaren ter plaatse, dus geen bezorging.

Type C

De gemeente heeft hiervoor gekozen zodat er een zogenoemde 'type C-winkelstraat' ontstaat. Dit soort straten zijn in opkomst in de Utrechtse binnenstad. Er zitten geen grote ketens zoals in type A-straten (de Steenweg bijvoorbeeld) en geen grote horeca zoals op type B-straten, zoals de Voorstraat.

Met de ambtelijke term 'type C-straten' worden plekken bedoeld zoals de noordzijde van de Oudegracht en de Minrebroederstraat. Ook kleinere straten zoals de Loeff Berchmakerstraat en Wittevrouwenstraat vallen hieronder en de Hardebollenstraat binnenkort dus ook.

Verwachting

Gemeentewoordvoerder Matthijs Keuning legt uit wat er gebeurd op een C-straat. "Hier zijn wel al ondernemersactiviteiten, maar die moeten zich nog verder ontwikkelen als doelgroepen de straat omarmen. Kenmerken zijn: relatief lage huren en meerdere functies, dus naast kleine winkels ook bijvoorbeeld een ontwerpbureau of andere diensten en relatief nog weinig bezoekers."

Het idee van de gemeente achter de categorisering is om in samenwerking met ondernemers, bewoners en andere belanghebbenden te werken aan een eigen profiel en identiteit van de vijf centrumkwartieren in de binnenstad. "Voor bezoekers is het prettig om te weten wat ze in een bepaalde straat of buurt kunnen verwachten, zodat ze gericht het centrum kunnen verkennen."

Ondernemers

Dit type straat is in Utrecht in opkomst omdat er veel ondernemerszin is. "Veel jonge mensen willen graag in Utrecht een onderneming starten, ook omdat Utrecht aantrekkelijk is en gewild, onder meer door de groeiende, jonge en hoogopgeleide bevolking. In de C-straten zijn de huren vaak nog laag en daarmee toegankelijk voor startende ondernemers. Een identiteit kun je niet opleggen, maar je kunt wel meevaren en uitbouwen waardoor de herkenbaarheid en aantrekkelijkheid vergroot wordt", besluit Keuning.