Cementfabriek Zocherpark Utrecht blijft nog maanden staan

De cementfabriek in het Zocherpark (tussen Lucasbolwerk en het Lepelenburg) blijft nog tot minstens augustus dit jaar staan, met mogelijke verlenging tot mei 2018.

De gemeente laat in antwoord op schriftelijke vragen weten hier geen andere mogelijkheid voor te zien.

Stabiliseren en vervangen van de walmuren, het funderen en renoveren van bruggen en het waterdicht maken van de werfkelders. Al deze werkzaamheden zijn nodig voor het herstel van de Kromme Nieuwegracht. Volgens de gemeente is de uitvalsbasis voor deze werkzaamheden in het Zocherpark de beste oplossing.

Er is een vergunning verleend tot en met 31 augustus dit jaar, met mogelijke verlenging tot mei 2018.

Aantasting

Verschillende partijen, waaronder GroenLinks, vrezen voor aantasting van de natuur. "Groen in de stad is kwetsbaar en vraagt om bescherming. Zeker groen met zo’n grote cultuurhistorisch en ecologisch waarde, zoals het Zocherpark", laat GroenLinks-raadslid Brechtje Paardekooper weten.

Naar aanleiding van het plaatsen van materieel in het park hebben de partijen vragen gesteld aan het college. Volgens twee beheervisies had voor een dergelijke installatie nooit een vergunning afgegeven mogen worden.

Bereikbaarheid

In een schriftelijke reactie laat het college weten dat een andere locatie niet geschikt is, vanwege gebrek aan bereikbaarheid. ''Wij hechten zeer aan het cultuurhistorisch en ecologisch karakter van het Zocherpark en de recreatieve functie die het park voor inwoners van Utrecht heeft. In deze situatie konden wij helaas opslag in het Zocherpark niet voorkomen'', schrijft het college.

Op de opslag- en werkplaats wordt grout gemaakt voor de werkzaamheden aan de Nieuwe Krommegracht. Grout is een mengsel van water en cement.

Lees meer over:
Tip de redactie