VVD verbijsterd over behoud tippelzone in Utrecht

De VVD zegt verbijsterd te zijn dat het college dinsdag besloten heeft om een tippelzone in de stad te houden. De huidige tippelzone aan de Europalaan moet weg vanwege herontwikkeling van de Merwedekanaalzone, maar krijgt een nieuwe locatie.

De meer dan een half miljoen euro die de gemeente jaarlijks steekt in het openhouden van de tippelzone (officiële naam is 'De Baan'), investeert de VVD liever in zorg en veiligheid voor de groep werkzame vrouwen.

"Wat de VVD betreft is er geen toekomst voor tippelen in Utrecht. De beelden van verslaafde 'sekswerkers' die tippelen voor hun dagelijkse shot drugs, gefaciliteerd door de gemeente, snijden door je ziel", laat raadslid Queeny Rajkowski weten. "Deze 'sekswerkers' verdienen onze aandacht en steun en dat doe je echter niet door ze aan de straat te zetten zodat ze met hun lichaam seks verkopen voor geld om hun verslaving te onderhouden."

De tippelzone was in eerste instantie bedoeld om verslaafde vrouwen in beeld te krijgen die illegaal in de stad tippelden. Op dit moment zijn volgens de VVD alle verslaafde vrouwen in beeld en wordt de zone voornamelijk gebruikt door een andere groep: de niet verslaafde vrouwen van buiten de stad die willen bijverdienen. "De groep niet verslaafde tippelaars buiten Utrecht kan terecht in andere takken van seksbranche zoals escort of werken in een club."

Nieuwe locatie

De gemeente heeft dinsdag besloten om een nieuwe locatie te zoeken voor de tippelzone, nu nog aan de Europalaan gevestigd. Er staan momenteel vijf kansrijke gebieden voor de tippelzone, welke dit zijn is nog niet bekend. "De zoektocht naar een nieuwe locatie moet in alle openheid plaatsvinden."

"Zonder draagvlak in de buurt en garanties over (sociale) veiligheid kan er wat de VVD betreft geen sprake zijn van de vestiging van een nieuwe tippelzone in Utrecht", vult fractievoorzitter van de VVD, Dimitri Gilissen, aan.

Tip de redactie