Utrecht krijgt extra geld van Rijk voor armoedebestrijding

Utrecht krijgt extra geld van Rijksoverheid om kinderarmoede te bestrijden. Het college wil het geld gebruiken om het zogenaamde U-pas kindpakket uit te breiden. 

De gemeente meldt op haar website dat het Rijk 1,77 miljoen euro ter beschikking stelt. Met een U-pas krijgen mensen met een laag inkomen een jaarlijks budget dat zij kunnen besteden aan sportieve en culturele activiteiten.

Dankzij het extra geld van de overheid kunnen kinderen de U-pas straks ook gebruiken om bijvoorbeeld schoolspullen aan te schaffen. Als er daarna voldoende budget over is overweeg het college tijdelijke acties, bijvoorbeeld een financiële bijdrage voor de aanschaf van een winterjas. 

Sportfonds

Daarnaast zal een deel van het geld worden gebruikt om een sportfonds op te zetten. Dat fonds moet sporten toegankelijker maken voor arme kinderen. Het fonds zal zwemlessen gaan verzorgen voor kinderen die om financiële redenen niet leren zwemmen. Daarnaast zal het fonds sportattributen betalen die anders te duur zijn voor arme gezinnen. Het college wil sporten op die manier voor alle kinderen toegankelijk houden. 

Als het aan het college ligt wordt de uitgebreide U-kindpas in juli beschikbaar.

Lees meer over:
Tip de redactie