Provincie wil nu al verdubbeling van aantal trams naar De Uithof

De Uithoflijn rijdt nog niet of er wordt al gesproken over een verdubbeling van het aantal trams. Een maandag aangenomen motie in de Provinciale Staten pleit voor een goede bereikbaarheid van het Utrecht Science Park en De Uithof.

Het USP kent in 2020 120.000 bezoekers per dag, wat vraagt om een goede bereikbaarheid met fiets en OV.

Ter vergelijking: op dit moment zijn dat er 70.000 per dag en de Uithoflijn kan volgend jaar maximaal 45.000 mensen per dag vervoeren.

"De Uithoftram zal wel voor wat verlichting zorgen, maar alsnog moet er binnen één jaar of twee een beeld zijn van wat er nog moet gebeuren", aldus Arne Schaddelee, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Provinciale Staten. "Over twee jaar is er ook een nieuw provinciebestuur, wat een mooi moment zal zijn om dit aan te pakken."

Onderzoek

Voor deze reizigersaantallen is een zogeheten schaalsprong nodig. Wat deze concreet gaat inhouden kan Schaddelee, die de motie samen met GroenLinks, D66 en de PvdA indiende, nog niet zeggen.

"We wilden het nog niet te veel invullen, maar het is zeker dat de mobiliteitsbehoefte er gaat zijn. Er moet echt een sprong gemaakt worden. Of dat nou in de vorm van grotere fietspaden of het verdubbelen van het aantal trams gaat zijn, weten we nog niet. Daar moet onderzoek naar gedaan worden”" aldus Schaddelee.

Investeringen 

Door grote investeringen die hiervoor nodig gaan zijn, kunnen de gemeente en provincie deze niet alleen dragen. Er wordt naar het Rijk gekeken voor forse investeringen. Vanwege de verkiezingen vinden de partijen dit het juiste moment om aandacht te vragen voor de kwestie.

Het is niet voor het eerst dat de bereikbaarheid van het USP onderwerp van discussie is. Oud-directeur van het USP, Floris de Gelder, zei in 2015 al dat de Uithof in 2030 onbereikbaar dreigt te worden. "De Uithof zal dan verstopt raken met verkeer."

Destijds is er ook onderzoek gedaan naar een treinstation op De Uithof. Ook is er toen een onderzoek gestart naar een extra tramlijn door de binnenstad.

Lees meer over:
Tip de redactie