Burgemeester Jan van Zanen heeft negatief gereageerd op een verzoek van Utrechtse horecaondernemers om de sluitingstijd te verruimen op Koningsdag. Vanwege overlast blijft deze staan op 18.00 uur. 

Van Zanen toont in zijn uitleg begrip en waardering voor de horecaondernemers die zich inspannen voor Koningsdag en Utrecht in het algemeen.

De burgemeester heeft overwogen om de ondernemers tegemoet te komen en de sluitingstijd te verruimen naar 19.00 uur, maar houdt zich toch vast aan zijn standpunt.

Hij vindt dat er op dit moment een goede balans is tussen de ruimte om het feest te vieren en de overlast die de bewoners in de binnenstad zouden ervaren. "Een verruiming komt deze balans niet ten goede", beschrijft van Zanen in zijn brief.

Handhaving

Bovendien stelt hij dat er bij de verruiming meer politie en gemeentelijke handhaving moet worden ingezet, doordat al dan niet beschonken bezoekers van het feest voor overlast zorgen.

Daarnaast verwacht hij meer overlast voor het openbaar vervoer en verkeer. "Inclusief de op- en afbouw beslaan de werkzaamheden nu al bijna drie volle dagen," stelt de burgemeester.

Gesprekken

Die tijd zou nog langer worden, verwacht hij. De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft verschillende gesprekken gevoerd met de gemeente over de verruiming van de openingstijden, maar de burgemeester blijft bij zijn standpunt.