Een man die afgelopen mei voor grote onrust zorgde in Overvecht moet dertien maanden de cel in. Hij loste meerdere schoten vanwege een ruzie met zijn broer. Volgens de rechter heeft hij hiermee onder andere het gevoel van veiligheid in de samenleving aangetast.

De rechtbank neemt het de 26-jarige man in het bijzonder kwalijk dat de bedreiging aan de openbare weg voor een flatgebouw heeft plaatsgevonden.

Dit is niet alleen een schokkende ervaring geweest voor het slachtoffer, maar hij heeft hiermee ook het gevoel van veiligheid in de samenleving aangetast.

De schietpartij heeft bij de directe omwonenden tot grote onrust en angst geleid. De rechtbank acht een gevangenisstraf dan ook passend.

Risico

De man heeft grote risico’s genomen door, in een woonwijk en in de nabijheid van het slachtoffer, te schieten. Uit getuigenverklaringen en de verklaring van de verdachte blijkt dat hij niet gericht heeft geschoten.

Hij schoot één keer naar de grond en tijdens het wegrennen loste hij een tweede en een derde schot. De rechtbank oordeelt dat de man niet de opzet had om zijn broer te doden en spreekt hem daarom vrij van poging tot doodslag.