Een opvallende bevalling in het Diakonessenhuis in Utrecht afgelopen week. Een moeder assisteerde bij haar eigen keizersnee en tilde haar kind eigenhandig de wereld in.

Op RTL Nieuws zijn de beelden te bekijken. Het was voor het eerst in Nederland dat een dergelijke handeling plaatsvond. De moeder wilde dit per se omdat de eerste bevalling traumatisch was verlopen.

Koen Deurloo, gynaecoloog Diakonessenhuis: "Als een keizersnede nodig is, dan bootsen we bij voorkeur de natuurlijke bevalling zo veel mogelijk na. De moeder kijkt tijdens de geboorte mee en krijgt haar baby na een korte controle meteen op de borst. In dit geval gaf de moeder in de voorgesprekken aan dat zij graag zelf haar kindje uit haar buik wilde tillen. Daar hebben we graag gehoor aan gegeven."

Simulatietrainingen 

"Wij vinden het belangrijk dat vrouwen kunnen bevallen zoals ze zelf graag willen", vervolgt Deurloo. "Alles is bespreekbaar en zolang het medisch verantwoord en veilig is, ook uitvoerbaar. We geven de moeder graag een zo fijn mogelijke ervaring." 

"Met het OK-team en de anesthesist hebben we vooraf simulatietrainingen gedaan, zodat iedereen goed voorbereid was.  Op deze manier konden we een mooie bijdrage leveren aan de wens van de ouders. Die voelden zich hierdoor gehoord en serieus genomen in de besluitvorming."

Angst

Annelies Mulder was als bevallingscoach (doula) betrokken bij de bevalling: "De ouders hebben eerder een traumatische bevalling meegemaakt en dit gaf angst voor deze tweede bevalling. De wens was om bij deze bevalling zo bewust mogelijk aanwezig te zijn." 

"We zijn daarom op zoek gegaan naar alternatieven. Samen kwamen we uit op de maternal assisted c-section. In het Diakonessenhuis werd het idee met enthousiasme ontvangen en hebben ze dit mogelijk gemaakt. Afgelopen week was het zover en het was zo’n unieke ervaring. Integer, krachtig en puur. We hadden gehoopt dat het zo zou gaan, maar het was nog veel mooier dan vooraf gedacht."