Utrecht heeft vele cafés, kroegen en met TivoliVredenburg een groot muziekgebouw. Toch zijn er in het centrum naar verhouding weinig opties als het gaat om clubs of discotheken.

Met de sluiting van Club Monza aan de Potterstraat verdween in 2012 na zeven jaar een van de populairdere clubs van de stad. Nadat in 2015 ook KostenKoper aan de Loeff Berchmakerstraat en Havana aan de Oudkerkhof sloten, bleef er weinig over waar tot in de late uurtjes kan worden gefeest.

Een alternatief voor de gesloten discotheken kwam er wel met Club BASIS aan de Oudegracht, maar verder bleef het aardig stil. Heeft Utrecht te weinig discotheken? Dat is de vraag.

Jorn Lukasczcyk – Eigenaar van Club BASIS

"Domien Verschuuren, dj van 3FM, zei tegen DUIC dat hij in Utrecht een plek mist om te dansen. 'Iets wat gezelliger is dan BASIS, maar iets minder 'feestelijk' dan Derrick.' Daar wilde ik graag op inhaken. Voor de meer underground-feesten in Utrecht is inderdaad voldoende aanbod met Club Poema en onze Club BASIS, op het gebied van house en techno is er bij ons genoeg te vinden.

TivoliVredenburg vervult daarnaast voor een groot deel de vraag op het gebied van brede programmering. Ik weet dus niet of er wel veel animo is voor meer discotheken. De Monza was een heel andere club, misschien is daar nog wel ruimte voor. We begonnen met BASIS, omdat we een club misten waar elk weekend een zelfde soort genre werd geprogrammeerd; het feit dat het bij ons alleen maar drukker wordt, bewijst wel dat dat gat er was. De clubs die zijn verdwenen, zijn dat met een reden.

Het is frappant dat er in Utrecht niet meer van die ‘gezelligere’ clubs zijn waar Verschuuren het over heeft, maar ik weet niet of daar, met het aanbod van feesten in de Winkel van Sinkel of Central Studios, überhaupt vraag naar is."

Emile Faulborn – Ex-eigenaar van KostenKoper

"De enige plekken waar nog veel discotheken zijn, zijn de grote steden. Ik weet niet of Utrecht er het publiek voor heeft, het is toch vooral een studentenstad. Studenten willen gezellig wat drinken en even dansen en daar zijn genoeg plekken voor, denk aan Hofman Café, de Beurs, De Dikke Dries of Woolloomooloo. Dat zijn plekken waar je tot laat kunt dansen en daar gaat het natuurlijk om.

De echte discotheek is sowieso tanende; die is er bijna niet meer. Dat zie je ook in andere steden. Dus wat dat betreft is Utrecht geen uitzondering. Bij de Monza op de Potterstraat kwam ook veel kijken op het gebied van veiligheid, die nodig is om een discotheek draaiende te houden. Ik hoor nog steeds soms van mensen dat ze het jammer vinden dat KostenKoper weg is – het heeft natuurlijk vijftien jaar bestaan.

Maar er is in Utrecht nog steeds meer dan genoeg te beleven, bijvoorbeeld bij de vervanger van KostenKoper, Back&Forth, dat elk weekend vol staat. Zelf heb ik niet meer de ambitie een discotheek te openen. Dat laat ik graag over aan de jongere generatie."

Marlies Timmermans – Directeur van de EKKO

"Gekeken naar naar het grote en groeiende aantal studenten en de diversiteit aan studierichtingen, is het uitgaansaanbod in Utrecht redelijk eenzijdig. Aan de andere kant zijn uitgaanspatronen veranderd de laatste jaren; mensen gaan veel sneller naar andere steden om uit te gaan. Om ze hier te houden en als stad voordeel te halen uit het nachtnet (dat wil zeggen dat mensen niet alleen weggaan uit Utrecht maar ook hierheen komen), moet het uitgaansaanbod aantrekkelijker worden.

Er zijn al allerlei positieve ontwikkelingen merkbaar. Met de komst van TivoliVredenburg is er al een grote sprong gemaakt met een nieuw, divers én kwalitatief aanbod. Bij ons, in EKKO, zien we dat publiek in de nacht steeds meer het avontuur durft aan te gaan en de markt voor nachtprogrammering dus ook aan onze kant groeit. Maar ook laagdrempelig uitgaan is essentieel voor een dynamisch nachtklimaat in Utrecht en een optimale doorstroming van publiek.

Dat begint bij meer mogelijkheden creëren voor ondernemers en organisatoren – de Gemeente Utrecht hanteert vooralsnog een voorzichtig vergunningenbeleid. Niet alleen mogelijkheden voor het nachtleven overigens, het zou al kunnen beginnen in de avond met bijvoorbeeld meer livemuziek in cafés. Dat zorgt er ook voor dat talenten meer speelplekken krijgen. Ik zeg: win-win."

Dj St. Paul – Gastheer van Pop-O-Matic

"Ik leef een beetje in een poppodium- en festivalbubbel en kom niet vaak in de echte clubs. Ik draai veel in 013 Poppodium in Tilburg en ‘de Paradiso’s’ van verschillende steden. In Utrecht zijn dat uiteraard TivoliVredenburg en EKKO. Ook draai ik her en der eens in een club, maar ik weet niet of ik daarmee bevoegd ben om een filosofie op deze vraag los te laten.

Voor mijn gevoel is er nog ruimte aan de onderkant van het muzikale spectrum. Er zijn genoeg disco’s waar de hits gepompt worden, maar is er nog ruimte voor goede leftfield-hiphopavonden, of gewoon een club met een duidelijke muzikale visie of smaak? Ik denk aan zoiets als De School in Amsterdam, maar dan op zijn Utrechts. Dus zonder interessantdoenerig deurbeleid."