Een 23-jarige Utrechter is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor internetoplichting en identiteitsfraude. De man lichtte via Marktplaats meerdere personen op en maakte daarbij gebruik van andere identiteitsgegevens.

De Utrechter verkocht meerdere producten via Marktplaats maar stuurde de spullen nooit op naar de kopers. Ook lichtte de man verkopers van concertkaarten op. De veroordeelde benaderde op Marktplaats mensen die hun concertkaarten te koop aanboden.

Nadat de slachtoffers een kopie van een bankafschrijving hadden ontvangen, stuurden ze de concertkaarten naar de Utrechters op. De man deed dat echter met vervalste screenshots van bankoverschrijvingen en gebruikte de identiteit van andere personen. De slachtoffers ontvingen nooit geld voor de door hen verkochte kaarten.

Vervolgens verkocht de man de concertkaarten via Ticketswap door.

Schuldig

De rechtbank laat weten: "De man heeft zich op grote schaal schuldig gemaakt aan internetoplichting. Het principe van websites zoals Marktplaats is mede gebaseerd op het wederzijds vertrouwen tussen koper en verkoper en kan alleen op basis van dit onderling vertrouwen goed functioneren." 

"De man heeft met zijn handelen schade aan dit vertrouwen en financiële schade aan de slachtoffers toegebracht. Door het fors misbruiken van de identiteit van anderen, hebben de slachtoffers ook veel hinder ondervonden. Zij zijn veel tijd kwijt geweest aan het zuiveren van hun naam. De rechtbank rekent dit verdachte zwaar aan."

Naast de gevangenis- en werkstraf heeft de rechtbank ook schadevergoedingsmaatregelen opgelegd.