Het Utrechtse bedrijf 2getthere heeft een wereldprimeur te pakken. De zelfrijdende bussen van dit bedrijf gaan op de openbare weg rijden, zonder dat er een chauffeur in het voertuig aanwezig is. Vanaf 2018 gaat de Parkshuttle autonoom rijden tussen het gewone verkeer in Capelle aan den IJssel.

Dat het goed gaat met de Utrechtse onderneming 2Getthere is al langer duidelijk. Sinds 1999 heeft Robbert Lohmann met 2Getthere de markt van het automatische personenvervoer flink veranderd. Eerder berichtte DUIC al over de samenwerking tussen 2Getthere met SMRT, één van de grootste ov-aanbieders van Azië.

Begin dit jaar maakte het bedrijf bekend een locatie te openen in Silicon Valley. Ondertussen heeft 2Getthere opdrachtgevers als Disney, Schiphol, Abu Dhabi en Singapore.

In Capelle aan den IJssel rijden al langer een zelfrijdende bussen van het bedrijf, maar dit is nu nog op een afgesloten stuk weg. Over een paar jaar zal de bus ook tussen het gewone verkeer te zien zijn.

Dit moet onder andere mogelijk worden door een investering van 4,25 miljoen euro van de Verkeersonderneming, een samenwerking van de gemeente Rotterdam, het Rotterdamse Havenbedrijf en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.