Ongeveer 150 miljoen euro wil D66 investeren in de aanleg van fietssnelwegen in Nederland. Dat laat de partij weten in aanloop naar de verkiezingen. Eén van de eerste fietssnelwegen moet komen te liggen tussen Utrecht en Amsterdam. 

De investering van de fietssnelweg richting de hoofdstad moet zich terugverdienen doordat er minder files komen en door de gezondheidswinst.

"Fitte mensen voelen zich beter én de betere bereikbaarheid is goed voor de economie", zegt Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven van de partij. De partij stelt dat er momenteel nog geen financiering is voor het dergelijke wegen, maar dat moet na de verkiezingen worden vrijgemaakt.

Het Utrechtse raadslid, en kandidaat Tweede Kamerlid, Matthijs Sienot van D66 vult zijn partijgenoot aan: "Mensen pakken steeds vaker de fiets. Ook voor woon-werkverkeer op langere afstanden. D66 wil dat voor mensen makkelijker maken. Daarom willen wij dat de fietssnelweg van Utrecht naar Amsterdam snel wordt aangelegd. Het is toch heerlijk als je uit Breukelen komt en je kan makkelijk de fiets pakken om naar Utrecht te gaan?"

Snelfietsroute

Fietssnelwegen zijn brede fietspaden zonder onderbrekingen. Dus geen stoplichten en waar nodig wordt het fietspad ondertunneld. In Gelderland is er reeds een 'snelfietsroute' (zoals de de officiële benaming voor fietssnelwegen luidt) aangelegd, zo laat de woordvoering van de Fietsersbond weten.

Zo’n fietspad heeft ook speciale verlichting. Mensen die er vaak gebruik van maken, kunnen met een speciale app de lichten op de route instellen. Als je van oranje verlichting houdt, is de route oranje verlicht op het moment dat je aan komt fietsen.