Veertien jaar lang is het traditie dat ijssalon Roberto Gelato een paasei van tien kilo voor een loting schenkt aan de Jenaplanschool Wittevrouwen. Het ei moet dan wel eerst 1200 kilometer afleggen. Dit jaar heeft het chocolade ei het niet gered.

"Het vervoeren van het paasei is iedere terugrit weer onze grootste zorg. Het wordt namelijk handgemaakt en moet uit een dorp komen dat zo’n honderd kilometer van de Dolomieten ligt." 

Dit jaar had eigenaar Roberto Coletti zelfs een speciale doos laten maken om het ei veilig 1.200 kilometer af te laten leggen, maar dat mocht niet baten. Het ei is door het schokken van de auto kapotgegaan.

De school die het ei cadeau krijgt, zit bij de populaire ijssalon om de hoek. Op deze manier wil Coletti met zijn team wat aan de kinderen teruggeven. "Het zijn onze belangrijkste klanten." Er wordt met de verloting zo’n 1.500 euro opgehaald voor de Jenaplanschool.

Traditie

"We zijn daar veertien jaar geleden mee begonnen. Ik ken de chocolatier, die heeft ooit voor de grap zo’n ei voor ons gemaakt. Het is in Italië een paastraditie om zo’n ei te verloten in je zaak en de winst dan te houden. Het ei kost zonder het vervoeren al ongeveer 150 euro. Het leek ons toen veel beter om het chocolade ei aan een goed doel te schenken en zo begon onze eigen traditie."

Of er voor de loting nog op tijd een nieuw paasei aan de school geschonken kan worden is nog even spannend. "Het ei moet er in het weekend voor Pasen zijn. De maker van het ei heeft mij laten weten dat er een nieuw ei gemaakt kan worden." 

Alleen het vervoer is nog een dingetje voor Coletti. "Alle hulp is welkom."