DUIC vroeg zich enkele weken geleden af wie er verantwoordelijk was voor het plakken van een reeks opvallende posters. Nu blijkt dat twee organisatoren van een evenement van Culturele Zondagen de posters hebben opgehangen.
 

Begin februari verschenen de posters op enkele aanplakplekken, maar ook op straatmeubilair en bedrijfsgebouwen. DUIC deed daarop een oproep; of iemand wist wie er verantwoordelijk was voor het plakken van de posters.

Al snel kreeg DUIC een tip dat Friso Wiersum, onder andere betrokken bij Utrechts Verbond en Culturele Zondagen, te maken had met de plakactie. Hij ontkende in eerste instantie, nu blijkt toch dat hij ervan af wist. De posters zijn door hem opgehangen om reclame te maken voor het evenement Uitgesproken Utrecht van Culturele Zondagen dat op zaterdag 11 en zondag 12 maart plaatsvindt.

"Culturele Zondagen heeft zelf aangegeven dat we dit niet hadden moeten doen. Zij keurden deze actie af. Het is namelijk strafbaar", vertelt Wiersum. "Wij vonden het plan echter te mooi om niet uit te voeren. Wij wilden juist dat mensen door de inhoud van de posters in gesprek met elkaar zouden gaan." 

De posters blijven nog even te zien in het straatbeeld: "Het is natuurlijk niet heel chic om troep achter te laten. Maar wij zijn niet van plan om iets te gaan schoonmaken."