Museum Sonnenborgh krijgt kwart miljoen en gaat verbouwen

Vijf Utrechtse musea hebben een flinke schenking ontvangen van de BankGiro Loterij, waaronder ook Museum Sterrenwacht Sonnenborgh. Tijdens het Goed Geld Gala donderdagavond in Amsterdam werd bekendgemaakt dat zij 250.000 euro krijgen, waarmee het museum de financiering rond heeft om in 2018 volledig te vernieuwen.

Museum Sterrenwacht Sonnenborgh is de grootste en oudste publiekssterrenwacht en museum ineen dat nog werkt in Nederland.

Museumdirecteur Bas Nugteren geeft aan dat dit het laatste zetje was om de plannen van het museum te kunnen uitvoeren. "De schenking wordt een onderdeel van de financiering van een groot plan dat in totaal zo’n zes á zeven ton gaat kosten. Het gaat hierbij om een totale herinrichting van ons museum. Daarvoor zijn meerdere fondsen aangeschreven, maar dit was het sluitstuk."

De schenking kwam niet geheel onverwacht volgens de directeur: "We wisten al anderhalve week eerder dat er iets moois aan zat te komen vanwege de uitnodiging voor het evenement, maar pas tijdens het gala werd onthuld wat de grootte van de schenking precies zou zijn."

Originele sfeer

Met de eenmalige gift zijn zij van plan om het gebouw zoveel mogelijk terug te brengen naar zijn originele sfeer uit de 19e eeuw en de presentatie van de museumcollectie te moderniseren.

"We willen beter laten zien hoe de sterrenwacht vroeger was en ons museale aanbod vernieuwen. Dit gaan we doen door de collectie anders in te richten en te presenteren. We weten inmiddels veel meer dan vijftien jaar geleden over sterrenkunde en door een modernere inrichting willen we de jeugd dichterbij de wetenschap brengen."

Technieken

Het museum heeft een helder plan bedacht om dit doel te bereiken: "Het wordt geen tijdscapsule of een raketlancering natuurlijk, maar we gaan dit uitvoeren door audiovisuele technieken toe te passen in de presentatie van de collectie. Het museum heeft al een planetarium waar je een beter beeld krijgt van de oneindigheid van het universum en we hopen dit straks nog beter te kunnen laten zien."

In totaal is er ruim 1,4 miljoen euro ontvangen door de vijf Utrechtse musea. Ook het Centraal Museum, het Spoorwegmuseum, het Museum Catharijneconvent en Museum Speelklok ontvingen een geldbedrag. De schenkingen variëren van ruim 200.000 euro tot ruim 490.000 euro.

Tip de redactie