Bibliotheek Utrecht leent meeste boeken uit in Nederland

De bibliotheek in Utrecht leent de meeste boeken uit van alle bibliotheken in Nederland. Dat blijkt uit cijfers die zijn vrijgegeven na een WOB-verzoek. 

Bibliothecaris Mark Deckers heeft op zijn blog de vrijgegeven cijfers geanalyseerd en allerlei ranglijsten samengesteld. Hieruit blijkt ook dat de Bibliotheek Utrecht de op vier na meest bezochte bibliotheek is van het land. Alleen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Amersfoort doen het beter.

In Utrecht worden 2.491.977 boeken per jaar uitgeleend. Ruim een half miljoen meer dan de bibliotheken van Amsterdam en Den Haag. En 140.000 boeken meer dan de nummer twee, bibliotheek AanZet uit de omgeving van Dordrecht, op de lijst.

Opvallend volgens Deckers is de structurele gemeentelijke subsidie die de Utrechtse bibliotheek krijgt. Volgens de cijfers is dat in Utrecht verreweg het laagst: 3,55 euro per inwoner.

De op één na 'goedkoopste' bibliotheek uit Gulpen-Wittem is echter al veel duurder met 12,44 euro per inwoner en het landelijk gemiddelde ligt zelfs op 23,93 euro. Deckers denkt dat er sprake is van een foute opgave.

Tip de redactie