Pegida in gesprek met de burgemeester

De anti-Islambeweging Pegida blijft in Utrecht demonstreren totdat de groep een protestmars door de stad mag lopen. Dat vertelde de voorman van Pegida Nederland dinsdag tegen burgemeester Jan van Zanen op een open avond van de VVD Utrecht in het Stadskantoor.

Enkele tientallen aanhangers van Pegida verzamelden zich dinsdag voor het Stadskantoor.

Onder leiding van voorman Wagensveld had de groep aangekondigd op bezoek te gaan bij een open avond van de VVD in Utrecht waar ook de burgemeester aanwezig zou zijn. Pegida kwam naar de bijeenkomst om in gesprek te gaan met Van Zanen over het recht op demonstratie. Wagensveld vindt dat dit niet goed wordt nageleefd in Utrecht.

De beweging Pegida is geen onbekende partij in Utrecht. Al meerdere malen was de groepering in de stad aanwezig om te demonstreren. Maar nog geen een keer heeft Pegida een protestmars door de stad mogen houden, en dat is juist wat Pegida graag zou zien.

Zwarte Piet

"Andere partijen mogen wel in de Binnenstad demonstreren: er is een demonstratie tegen Zwarte Piet geweest op de Neude, maar ook Utrecht Bekent Kleur mag door de stad lopen. Wij willen voor het behoud van ons land demonstreren en wij mogen niet door de stad lopen", vertelt Wagensveld.

De aanhangers van Pegida stelden dinsdag meerdere vragen aan de burgemeester. Erg tevreden over de antwoorden waren ze echter niet. "Wij zijn hier vooral als statement. Echt een openlijke discussie is niet mogelijk, we krijgen ontwijkende antwoorden."

Janskerkhof

De burgemeester bleef aangeven dat iedereen het recht heeft op te demonstreren in Utrecht, en dat hij bij elke demonstratie opnieuw gaat kijken wat de mogelijkheden zijn. "En dit doe ik uiteraard zonder aanziens des persoons."

Wagensveld vertelt dat ze tot juni al meerdere demonstraties hebben aangemeld. De eerste is aankomende zondag op het Janskerkhof. Vandaag heeft Pegida weer een gesprek met de gemeente Utrecht. "Als wij niet tevreden zijn over dit gesprek gaan wij nog veel vaker demonstreren. Wij blijven terugkomen totdat we een protestmars mogen lopen."

Tip de redactie