De twee demonstraties zondag in Utrecht zijn rustig verlopen. Zowel Pegida als Utrecht Bekent Kleur betoogden in de stad. De politie heeft wel de voorman van Pegida, Edwin Wagensveld, aangehouden omdat hij op het Janskerkhof aanwezig was.

De anti-islambeweging Pegida kondigde enkele weken geleden een protestmars aan door Utrecht. De gemeente zag dit liever niet gebeuren en bood Pegida een protestlocatie aan in het Moreelsepark.

Pegida Nederland liet eerder deze week weten niet akkoord te gaan met deze locatie. Utrecht Bekent Kleur organiseerde een tegendemonstratie en moest op het Janskerkhof blijven. De politie was uitdrukkelijk in de stad aanwezig om beide partijen uit elkaar te houden.

Beide demonstraties begonnen om 15.00 uur. De voorman van Pegida ging echter rond 13.30 uur al even een kijkje nemen op het Janskerkhof en werd daar direct gearresteerd. De politie liet weten dat hij daar niet mocht zijn.

Poppen

Niet veel later plaatsten leden van Pegida twee poppen bij het Moreelsepark waarmee kritiek werd geuit op burgemeester Jan van Zanen. Pegida vindt het onredelijk dat ze geen protestmars door de stad mocht lopen. Het protest trok een handjevol demonstranten.

Op het Janskerkhof waren uiteindelijk tientallen mensen aanwezig bij Utrecht Bekent Kleur om een geluid tegen Pegida te laten horen. Er was muziek en er waren verschillende sprekers.

Uitgejoeld

Het Utrechtse PvdA-raadslid Bouchra Dibi werd door een deel van het publiek uitgejoeld. Zij zien de PvdA met het huidige kabinet juist als onderdeel van het probleem met betrekking tot het vluchtelingenvraagstuk en vonden het hypocriet dat Dibi kwam spreken.

Rond 17.00 uur waren de demonstraties afgelopen.