Het eerste Nederlands Kampioenschap Zeemeerminzwemmen wordt op zondag 5 februari in het Utrechtse zwembad De Kwakel gehouden. Er zijn twee onderdelen: een snelheidswedstrijd en een parcours d’Elégance.

Jolanda van der Meijden van Zwemschool ONDA! begon in april 2016 als eerste zwemlesaanbieder in Nederland met het 'zeemeerminzwemmen'. Dat werd al snel gekopieerd. ''Deze manier van zwemmen was al langer populair in Amerika en Australië, maar hier ontplofte de aandacht echt na een item van het NOS Jeugdjournaal'', aldus Van der Meijden.

Het NK wordt gevuld met twee onderdelen. Wie het snelst is met de bekende zeemeerminstaart (50 en 100 meter) en een elegantietest. ''Daarbij worden deelnemers beoordeeld op uiterlijk (haar, make-up, outfit en uitstraling) en hoe ze te water gaan. Dan worden figuren uitgevoerd. Dat wordt beoordeeld door een vierkoppige jury.''

Er zijn 75 aanmeldingen voor het zwemmen met een siliconenstaart, van vooral vrouwen tussen de leeftijd van zeven tot 30+. Het NK begint om 13.00 uur.