Utrecht stelt zich kandidaat voor de titel UNESCO City of Literature. Dat heeft wethouder van cultuur Kees Diepeveen dinsdagavond bekend gemaakt tijdens de uitreiking van de C.C.S. Croneprijs.
 

Wethouder Diepeveen maakte dinsdagavond in het Stadhuis bekend dat de Domstad zich kandidaat stelt om UNESCO City of Literature te worden. Deze titel wordt toegekend aan steden die zich op uitzonderlijke wijze inzetten voor de literatuur.

"Utrecht kan zich bogen op een rijke geschiedenis van de letteren en ook vandaag de dag is de literatuur overal aanwezig hier in de stad", zei de cultuurwethouder tijdens zijn toespraak.

Hij roemde onder meer het Utrechts Stadsdichtersgilde om hun 'vernieuwende impulsen', de uitgeverijen en boekhandels die in en om de stad gevestigd zijn en de vele gedichten die hier op gevels en straatstenen te vinden zijn.

Eerste

Het Literatuurhuis geeft een bidbook uit met de titel Utrecht – Stad waar je leert lezen waarin zij uitleggen waarom Utrecht bij uitstek de stad is die de UNESCO-titel verdient. Eerdere steden die deze titel kregen zijn onder meer Dublin, Praag, Barcelona en Krakau.

De Cities of Literature zijn ondernemende steden die niet alleen een lange en indrukwekkende literatuurgeschiedenis hebben, maar waar het ook nu bruist van de literatuurfestivals, schrijvers, boekhandels en uitgevers.

De steden mogen de titel voor altijd dragen. Eind dit jaar maakt UNESCO de nieuwe Cities of Literature bekend. Utrecht zou de eerste City of Literature van Nederland zijn.

Na de presentatie van het bidbook en de bekendmaking van de kandidaatstelling werd dinsdag de tweejaarlijkse Utrechtse C.C.S. Croneprijs uitgereikt aan de schrijver Wessel te Gussinklo. Hij kreeg de prijs toegekend voor zijn gehele oeuvre. Eerdere schrijvers die deze prijs wonnen zijn Manon Uphoff, Ronald Giphart, Arthur Japin en Ingmar Heytze.