Utrechtse agenten bekogeld tijdens jaarwisseling

Aan de IJsselsteinlaan in Utrecht zijn tijdens de jaarwisseling twee agenten bekogeld met vuurwerk. Dit gebeurde terwijl ze de brandweer beschermden, die een autobrand bluste.  

"Als je oorlogje voert tegen agenten, dan ben je ontzettend verkeerd bezig", zei de rechter over de dader, een minderjarige jongen.

Omdat de verdachte nog jong is en geen strafblad heeft, veroordeelde de rechter hem enkel tot een werkstraf van 120 uur, vier weken celstraf voorwaardelijk en een zogeheten locatiegebod voor de jaarwisseling van volgend jaar. Hij moet de aankomende jaarwisseling thuisblijven. Ook moet hij de agenten elk een bedrag van vierhonderd euro betalen.

De agenten waren op de IJsselsteinlaan om de brandweer tijdens hun werk te beschermen tegen rondvliegend vuurwerk. De jongen gooide vervolgens een 'Thunderking' naar de agenten, die volgens een ooggetuige minder dan een meter van de agenten vandaan landde. Een 'Thunderking' is een zwaar stuk vuurwerk, dat op een voetje gezet moet worden om in de lucht tot ontploffing te komen.

'Schandalig'

De ontploffing die volgde, was dusdanig hard dat de agenten een trilling in hun lichaam en een pijnsteek in hun oren voelden. Pijn die pas de volgende dag weg zou trekken. De agenten zijn verontwaardigd. "Je bent herkenbaar als agent aan het werk om de veiligheid van de brandweer te garanderen die bezig is met een autobrand. Schandalig dat er dan vuurwerk naar je wordt gegooid."

Toch reageerden de agenten snel; ze hielden de verdachte aan. Deze verzette zich hevig. Hij rukte zich los en probeerde weg te rennen. Tevergeefs; na een achtervolging werd de jongen alsnog aangehouden.

Dat de jaarwisseling voor velen blijkbaar als een vrijbrief wordt gezien om te rellen en geweld te gebruiken is verschrikkelijk volgens de agenten. "Dit is niet meer te handhaven. Er worden branden gesticht en als de hulpdiensten dan komen, dan worden die bekogeld. Het moet een keer stoppen, hier valt niet tegen op te treden."

Tip de redactie