Tijdelijke vluchtelingenopvang Overvecht in 2018 verbouwd tot 230 huurwoningen

Het voormalige kantoorpand van Mitros aan de Einsteindreef, waarin tijdelijk vluchtelingen en jongeren wonen, wordt eind 2018 omgebouwd naar huurwoningen. In totaal komen er 230 gemeubileerde woonstudio’s en appartementen voor jongeren, starters en expats.  

In het gebouw komen gemeenschappelijke ruimtes waar bewoners kunnen leren, lesgeven of elkaar kunnen ontmoeten. Bovenop het gebouw komt een groene daktuin en ook het parkeerterrein zal zoveel mogelijk voorzien worden van beplanting. Verder wordt de toevoeging van een nieuwbouwvleugel onderzocht.

Tot voor kort stond het grote kantoorpand nog leeg. Nu fungeert het gebouw als een opvang voor vluchtelingen die er gezamenlijk met jongeren tot november 2018 in blijven zitten. Niet iedereen was blij met de komst van de vluchtelingen.

Het kantoorpand werd beklad met negatieve leuzen en er werden spandoeken opgehangen met eveneens negatieve teksten, zoals 'AZC weg ermee'. De Facebookpagina voor mensen die tegen de komst van de vluchtelingen waren, vergaarde binnen korte tijd duizenden leden.

Toch gingen de plannen door. Inmiddels wonen de vluchtelingen samen met zo’n 35 jongeren uit de omgeving van Overvecht. Het was een idee van Socius en de gemeente Utrecht om deze twee groepen te mixen. De achterliggende gedachte is dat vluchtelingen op deze manier makkelijker integreren in de Nederlandse samenleving.

Tip de redactie