Bij de laatste meting van de Utrechtse bevolking zijn 342.668 mensen geteld; een groei van ongeveer vierduizend bewoners ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
 

Van de 4.000 mensen die er in onze stad bij zijn gekomen, bestaat de helft van dit aantal uit buitenlandse immigranten. Een kleine 1000 mensen verhuisden afgelopen jaar uit Utrecht naar elders.

De stad zal volgens de nieuwe bevolkingsprognose van het CBS, die vorige maand uitkwam, de komende jaren flink blijven groeien. Terwijl vorig jaar nog werd gedacht dat Utrecht de 400.000 inwoners in 2032 zou aantikken, is die verwachting dit jaar bijgesteld naar 2028.

Utrecht wordt slimmer

Meer dan de helft van de Utrechtse bevolking is hoogopgeleid. Het aantal hoogopgeleiden in de stad is de laatste jaren alsmaar toegenomen; het lijkt erop dat Utrecht steeds 'slimmer' wordt.

Er zijn ook steeds meer banen beschikbaar. Dit zou een reden kunnen zijn dat de bevolking waarschijnlijk sneller zal groeien dan de eerdere verwachting.

Bevolkingsdeskundige Jan Latten van het CBS tegen RTV Utrecht: "Mensen willen in en rond steden wonen vanwege hun werk. In de grote steden zijn de goedbetaalde en specialistische banen te vinden. Een ICT’er kan wel aan de Waddenkust willen wonen, maar uiteindelijk kan zo iemand beter in een centrale stad terecht. De randen van het land lopen daardoor leeg."