De crowdfundingsactie '15 tegen 14, stop de verbreding van de A27 , georganiseerd door bewoners uit Utrecht Oost, is succesvol. De teller staat inmiddels op ruim 34.000 euro.
 

Door het succes van de crowdfundingsactie is het streefbedrag aangepast: van 30.000 euro naar 40.000 euro. Met het bedrag van 30.000 euro, dat inmiddels gehaald is, laat de actiegroep een onafhankelijk ingenieursbureau onderzoek doen naar de groei van het autoverkeer.

Minister Schultz gebruikte in haar onderbouwing van het plan om de A27 te verbreden cijfers uit 2015, daar zijn de bewoners uit Utrecht Oost het niet mee eens.

Op 14 december ondertekende minister Schultz het Tracébesluit 'Ring Utrecht'. Daarin staat beschreven dat de A27 bij Utrecht wordt verbreed naar veertien rijbanen. De actiegroep is tegen deze verbreding omdat het volgens hen ten koste gaat van een stuk Amelisweerd, een natuurgebied dat ieder jaar door anderhalf miljoen mensen wordt bezocht.

Daarnaast zien zij nog meer nadelen: 'Jarenlange bouwoverlast, files en ongezonde lucht.'

Beroepschrift opstellen

Doordat minister Schultz haar handtekening heeft gezet, is er meer haast bij de crowdfundingsactie gekomen. De actiegroep heeft het bedrag verhoogd naar 40.000 euro om direct aan de slag te kunnen gaan met een beroepsprocedure. "Nu het Tracébesluit er ligt moeten we vóór 2 maart beroep aantekenen én ervoor zorgen dat er niet op korte termijn bomen gekapt kunnen worden."

Cabaratier Vincent Bijlo roept iedereen dan ook op te doneren: "De strijd is nog niet gestreden! Minister Schultz heeft dan weliswaar haar handtekening gezet, maar dat betekent nog niets. We moeten snel, heel snel, juridische stappen gaan ondernemen […] Nooit of te nimmer verbreding van de A27!"

De crowdfundingsactie is inmiddels als door meer dan 1200 mensen gesteund en heeft ruim 34.000 euro opgeleverd. De actiegroep hoopt binnen elf dagen het streefbedrag van 40.000 euro te behalen.