De Dom begint op zaterdag 21 januari met een Nederlandse recordpoging klokluiden. Aan de recordpoging doen meer dan honderd kerken in het hele land mee. 
 

Door heel Nederland zullen kerken aan het begin van de middag hun klokken luiden. Het Nederlands Dagblad meldt dat de recordpoging is opgezet door de kerkelijke fondswerfcampagne Kerkbalans.

Die organisatie wil met de actie aandacht vragen voor de Nederlandse kerken, die al jaren worstelen met teruglopende inkomsten. Reden hiervoor zijn de ontkerkelijking en de vergrijzing van de samenleving.

De recordpoging begint op het Domplein, waar het kinderduo Ernst en Bobbie samen met honderden kinderen gaan proberen zoveel mogelijk geluid te maken.

De klokken van de Domtoren zullen om één uur luiden, gevolgd door kerkklokken in meer dan honderd steden en dorpen in het land. Zo luiden de kerken samen de actie Kerkbalans in.

Actieweek

De recordpoging is het begin van de twee weken waarin de Protestantse Kerk, de Rooms-Katholieke Kerk en de Oud-Katholieke Kerk proberen zoveel mogelijk geld in te zamelen.

Thema van de actieweek is ‘Mijn kerk verbindt’. Volgens de organisatie zijn de twee weken de grootste kerkelijke fondsenwerfactie in de Nederlandse geschiedenis.