Om de bevolkingsgroei van de stad Utrecht aan te kunnen, gaat de gemeente 10.000 woningen realiseren in de Merwedekanaalzone. Het gebied tussen Villa Jongerius en de A12 wordt de komende twintig jaar verbouwd tot een nieuwe energiezuinige, duurzame en groene wijk.
 

De Merwedekanaalzone beslaat zo’n 65 hectare. De komende jaren zal de stad Utrecht een forse bevolkingsgroei doormaken; van 330.000 naar 410.00 inwoners in 2030.

De gemeente Utrecht gaat daarom zo’n 10.000 woningen in de Merwedekanaalzone, grotendeels hoogbouw met een huurprijs boven de sociale huurgrens. Hoeveel sociale huurwoningen er precies gaan komen, is nog niet bekend. De woningdichtheid wordt 150 koopwoningen per hectare.

In de nieuwe wijk moeten naast woningen ook scholen voor het voorgezet- en basisonderwijs, winkels en bedrijven komen. Eerder werd al bekend dat het Merwedekanaal een nieuwe binnenhaven krijgt met woningen en horeca.

De levendige stadswijk moet een groene en duurzame wijk worden, waar toekomstige bewoners gestimuleerd worden zoveel mogelijk gebruik te maken van de fiets en het openbaar vervoer.

Aanpassingen

Op dit moment bevinden zich onder meer de prostitutiezone op de Europalaan, de Jaarsbeurs, de remise (garage) van de stadsbussen en de hulpcentrale van Eneco in de Merwedekanaalzone.

De prostitutiezone zal volgens wethouder Paulus Jansen (wonen) verhuizen naar een andere locatie. Waar dat precies zal zijn, is nog niet duidelijk.

De Jaarbeurs is bezig met plannen om de voetbalvelden van sportvereniging Zwaluwen Utrecht 1911 op het dak van haar nieuwe parkeergarage te realiseren.

De remise van de stadsbussen zal na 2019 (dan loopt het contract met de gemeente af) verhuizen naar Westraven. Ook zal de hulpcentrale van Eneco verhuizen volgens wethouder Jansen. De centrale zorgt voor stankoverlast en is milieuonvriendelijk. De bouw van de nieuwe stadswijk gaat zo’n vijftien tot twintig jaar duren.