De Utrechtse roeiverenigingen zijn boos over de laatste ontwikkelingen rond het roeiwater in de stad. Roeien op topsportniveau zal in Utrecht straks niet meer mogelijk zijn, waardoor moet worden uitgeweken naar Vianen.

Om dit mogelijk te maken zijn Orca en Triton een crowdfunding gestart. 

Eerder deze week werd al duidelijk dat een roeibaan op De Uithof niet mogelijk blijkt te zijn. Ook is donderdagavond besloten dat de nieuwe woonhaven ‘Wilhelminawerf’ aan het Merwedekanaal er definitief komt, waardoor het roeien hier wordt bemoeilijkt.

Hiermee ziet het er op dit moment erg slecht uit voor de ruim 2200 Utrechtse roeiers van A.U.S.R. Orca, U.S.R. Triton en U.R.V. Viking. Door de komst van de haven is de maat voor de roeiers vol.

Volgens de voorzitters van Orca en Triton, Bram Kleinhout en Puck Kole, staat de komst van de binnenhaven bovendien haaks op eerder vastgestelde visies van de gemeente. Hierin staat dat de mogelijkheid tot roeien op het Merwedekanaal geoptimaliseerd moet worden.

Crowdfunding

Om ervoor te zorgen dat het roeien op topsportniveau op korte termijn toch mogelijk blijft, slaan Orca en Triton de handen ineen. Ze zijn bezig om een loods te realiseren in Vianen. Om de begroting hiervoor definitief rond te krijgen, zijn ze een crowdfundingactie begonnen.

Een duurzame oplossing is dit echter niet: "De gemeente heeft de verantwoordelijkheid met betrekking tot de problematiek rondom het roeiwater. Als er nu niks gebeurt, dan betekent dit het einde van de roeisport in Utrecht. Dat staat als een paal boven water", zeggen Kleinhout en Kole. De roeiverenigingen hopen op een structurele oplossing.