Tussen de massa’s fietsen op het Smakkelaarsveld liggen enkele kunstwerken die tegenwoordig nauwelijks meer opvallen. Met een gratis audiotour moeten deze 'verborgen sculpturen' weer tot leven komen.
 

De audiotour kan vanaf 15 januari hier gedownload worden. 15 januari is het Culturele Zondag en op deze dag onthult wethouder cultuur, Kees Diepeveen, de audiotour die is ingesproken door burgemeester Jan van Zanen.

Het Smakkelaarsveld fungeerde in de zeventiende eeuw als belangrijk havengebied. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw werd de haven gedempt en begin jaren tachtig ontstond er een groen parkje. Kunstenaar David van de Kop (1937-1994) maakte een maquette van het veld met daarin een ontwerp van vier sculpturen die hij 'Elementen' noemde.

De keuze van de Gemeente Utrecht viel destijds op zijn plan vanwege de relatie tussen het kunstwerk en de omgeving. Van de Kop vond het belangrijk de rust terug te brengen in het overgangsgebied tussen het station en de binnenstad van Utrecht.