De Oudegracht is in juni 2017 voor het eerst decor van een Utrechtse Canal Pride. Met de optocht willen de organisatoren meer focus leggen op de boodschap van het feest (acceptatie van LHBT-gemeenschappen) dan op het feest zelf. 

Robbert Kalff, eigenaar van Café Kalff in de binnenstad, is de stuwende kracht achter het evenement. Afgelopen jaar mocht hij niet meedoen aan de optocht in Amsterdam.

"De officiële reden hiervoor weet ik nog steeds niet, maar het karakter is veranderd daar. Ik was boos om het feit dat kleine groeperingen geen ruimte meer hadden om mee te varen. De boten moeten tegenwoordig groot zijn en dat kan niet iedereen betalen. Er varen veel boten mee van commerciële partijen. Commercie is geen vies woord, maar de intentie van die bedrijven is me niet altijd even duidelijk."

Utrecht

Nadat Kalff zich het afgelopen jaar had uitgesproken over de gang van zaken in Amsterdam, vroegen meerdere mensen aan hem of hij het dan niet in Utrecht wilde gaan organiseren. "Dat was niet de bedoeling, maar het zaadje was geplant. En toen mensen bleven aandringen, bedacht ik ineens dat Utrecht waanzinnig geschikt is en het draagvlak er bleek te zijn."

Inmiddels zijn er duizenden mensen geïnteresseerd in het evenement en zijn er al veel aanmeldingen binnen, vaak van groepen buiten Utrecht. "Mensen zien dat deze Canal Pride een andere insteek heeft; dat het meer om de boodschap dan om het feestje gaat. Wij willen het mooiste podium bieden voor de zichtbaarheid van LHBT-organisaties. Dus voor bijvoorbeeld de lesbische boekhandel om de hoek en niet zozeer een bedrijf als ING."

Opkomst

De tocht die van Karel V via het Ledig Erf naar TivoliVredenburg gaat, kan op een breed draagvlak rekenen. Kalff verwacht zo’n 15.000 man tijdens het evenement juni, dat geen thema heeft, maar wel de boodschap 'Trots door Utrecht' uitdraagt.

"De wethouder heeft steun toegezegd en ook lokale middenstanders staan erachter. Er is ruimte voor boten, roeiboten en waterfietsen. Nogmaals: ik heb geen rancune tegen de optocht in Amsterdam, maar acceptatie begint met zichtbaarheid van de LHBT-gemeenschap zelf."