Duurzaam bouwen nieuwe norm in Utrecht

'Circulair bouwen' gaat de nieuwe norm worden in Utrecht. Dit betekent dat panden in de toekomst op een duurzame manier worden gebouwd. De motie die D66 hierover donderdag heeft ingediend, is met een meerderheid aangenomen.  

Bij circulair bouwen wordt er op gelet wat niet gesloopt hoeft te worden, maar kan worden hergebruikt. "Het betekent dat je er bij het bouwen ook al op let dat je het later weer uit elkaar kan halen zonder alles tot grind te vergruizen", licht D66-raadslid Susan Schilderman en initiatiefnemer van de motie toe.

Volgens de partij zitten er veel voordelen aan circulair bouwen. Zo wordt de uitstoot van CO2 gereduceerd. Ook wijst een onlangs verschenen rapport van onderzoeksbureau TNO uit dat circulair bouwen banen oplevert. Er zouden de aankomende decennia zo’n 1.500 banen bij kunnen komen in Utrecht. "Weer een goed voorbeeld van hoe duurzaamheid niet alleen goed is voor het klimaat maar ook voor de economie", vertelt Schilderman.

Het blijft echter mogelijk om niet-circulair te bouwen, al moeten de bouwers dit dan wel goed kunnen verantwoorden. "Zo prikkelen we de markt en leren we waar knelpunten zitten", legt Schilderman uit. "Hiermee zorgen we samen voor een nieuwe standaard."

Ruimtelijke strategie

Het circulair bouwen wordt steeds belangrijker, helemaal nu er in de toekomst steeds hoger gebouwd gaat worden. Dit werd in de nieuwe ruimtelijke strategie vastgesteld. "Huizen en gebouwen van vijf tot zes verdiepingen hoog wordt de nieuwe norm. De stad groeit flink, dus we moeten de hoogte in om al die nieuwe mensen een plekje te geven", besluit Schilderman.

Tip de redactie