Studenten knuffelen honden om tentamenstress te verminderen

Honden aaien om tentamenstress te verminderen; aankomende maandag kan het. Het bestuur van University College Utrecht heeft tientallen honden weten te regelen waar studenten op de campus mee kunnen knuffelen.  

Het bestuur heeft begin dit jaar voorgenomen extra aandacht te besteden aan het welzijn van studenten. "We hebben toen besloten elke tentamenperiode een stressreducerend evenement te organiseren", licht bestuurslid Manon Peek (21) toe.

"De vorige keer hebben we een schreeuwavond gehouden, dit keer doen we een hondenknuffelavond. Uit onderzoek blijkt namelijk dat honden knuffelen een rustgevende werking heeft."

Peek, die in het derde jaar zit van de studie Antropologie en Ontwikkelingsgeografie, is een halfjaar op uitwisseling geweest in Canada. Hier trok het hondenknuffelevenement veel bekijks. "Er stond echt een enorme rij", vertelt ze. "Het leek bijna alsof de mensen nog nooit een hond hadden gezien."

Ze kwam op het idee om dit ook in Utrecht te doen. Zowel om studenten even af te leiden van tentamenstress, als om studenten die hun hond thuis missen, de gelegenheid geven dat gemis een beetje te verzachten. "Op de campus gelden strenge regels. Je mag geen huisdier hebben", legt Peek uit.

"Ook al ken ik wel mensen die stiekem een huisdier hebben. Alleen geen hond, want dat valt te veel op. Voor sommigen studenten is het gemis van een hond daarom groot."

Het evenement duurt twee uur en bestaat uit twee rondes. "Het moet natuurlijk wel leuk blijven voor de honden", vertelt Peek. "Een uur aaien leek ons ook wel voldoende."

Elke hond wordt geknuffeld door twee á drie studenten. Om te zorgen dat er comfortabel geknuffeld kan worden, wordt de ruimte aangekleed met kussentjes en dekens.

In eerste instantie wilde het bestuur de honden regelen via het dierenasiel. "Al gauw bleek dat het knuffelen voor die honden juist heel stressvol kan zijn. Asielhonden hebben namelijk veel meegemaakt en zijn het ook niet gewend om te knuffelen", legt Peek uit.

"Uiteindelijk hebben we een groot deel van de honden geregeld via ouders van studenten. Maar ook via Facebook groepen, zoal 'de coolste honden en bazen van Utrecht', hebben we wat honden geregeld."

Een voorkeur voor een bepaald soort hond, is er niet. "Als de hond maar een beetje sociaal is en van knuffelen houdt", vertelt Peek. Ze verwacht dat het erg druk gaat worden. "Aan alle likes en reacties op sociale media zien we dat de studenten erg enthousiast zijn."

Tip de redactie