Kunsthistoricus Sanne Frequin wil een eeuwenoude graftombe in de Domkerk ‘virtueel’ in ere herstellen. Om dit te realiseren, heeft ze een crowdfundingsactie op touw gezet. Ongeveer driekwart van het benodigde bedrag is tot nu toe opgehaald.
 

De graftombe van bisschop Gwijde van Avesnes, dat ongeveer zevenhonderd jaar oud is, heeft door de eeuwen heen veel schade opgelopen. Terwijl het monument nu zwart is, was het ooit volledig gekleurd. Ook was het beeld van de bisschop op de tombe ingelegd met gekleurde edelstenen en versierd met bladgoud.

"Ik vind het belangrijk deze tombe weer in originele staat te laten zien", schrijft Frequin op de website van haar crowdfundingsactie. Dit wil ze doen door een 3D-scan te maken, waarin ze een reconstructie maakt van hoe de tombe er in de veertiende eeuw uitzag. Zo hoopt ze verder te komen in haar onderzoek naar het monument. Ook kunnen liefhebbers op hun mobieltje of tablet de reconstructie zien.

Zo’n 3D-scan kost geld. Daarom hoopt Frequin met haar actie drieduizend euro op te halen. Er is nu 2.211 euro opgehaald, met nog dertien dagen op de teller.