De regels rond het gebruik van de zogeheten U-pas worden aangescherpt. Met de U-pas kunnen kinderen korting krijgen op de aanschaf van een laptop of fiets, maar dit bleek vaak ingezet te worden voor kinderen van tot 1 jaar. En dat is niet de bedoeling, zo stelt het Utrechts college nu.
 

Sinds een paar maanden kunnen kinderen van ouders met een U-pas korting krijgen op de aanschaf van een fiets of laptop. Het aantal aanvragen voor een fiets binnen het U-pas Kindpakket is hoog en de forse stijging was niet te verklaren voor het college.

Onderzoek wees uit dat de regeling soms anders wordt benut dan de manier waarop deze bedoeld is. “Zo zien wij bijvoorbeeld dat ouders voor 0 en 1 jarige U-pashouders fietsen hebben aangeschaft. Daarnaast zien we dat in de administratieve afhandeling door onze uitvoeringspartner zaken aangescherpt moeten worden, zodat er onder andere alleen fietsen aangeschaft worden die passen bij de leeftijd van het kind,” concludeert het stadsbestuur.

Op 16 oktober hadden 11.339 kinderen een U-pas Kindpakket. Van deze kinderen heeft inmiddels ruim een derde het budget ingezet voor een fiets. Dit is circa 0,7 miljoen euro. De extra incidentele kosten die de fraude met zich mee heeft gebracht kan opgevangen worden door incidentele meevallers.