In de binnenstad gaat het parkeren met je auto op straat volgend jaar duurder worden. Tegelijkertijd wordt het parkeren in garages in de binnenstad goedkoper. De gemeente wil hiermee het aantal geparkeerde auto’s op straat verminderen, om zo de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren.

De bedoeling is dat bewoners van de binnenstad vrijwillig hun vaste parkeerplek op straat gaan inruilen voor een plek in een garage. Om deze ontwikkeling te stimuleren, wordt het parkeren in garages volgend jaar een stuk goedkoper.

Waar de abonnementskosten voor bewoners bij parkeergarages ABC-straat en Wolvenplein bijvoorbeeld nu nog bijna 179 euro per maand zijn, zal dat bedrag in 2017 dalen tot ongeveer 86 euro.

Abonnement

Daarnaast kunnen binnenstadbewoners voortaan ook een abonnement aanvragen voor een parkeergarage die niet in hun deelrayon (woongebied) ligt. Ook kunnen bewoners van de binnenstad tegelijkertijd op de wachtlijst staan voor twee verschillende parkeergarages.

Zodra een bewoner voor beide garages aan de beurt is gekomen, moet een definitieve keuze worden gemaakt. Tenslotte kunnen bewoners uit alle betaald parkeergebieden voortaan een abonnement aanvragen voor een P + R-locatie.

Verhoging

Parkeren op straat in de binnenstad wordt vanaf volgend jaar duurder. De kosten hiervan gaan zo’n 2,3 procent omhoog. Eén uur parkeren in de binnenstad kost nu 4,53 euro, volgend jaar zal dat 4,63 euro kosten; een stijging van tien cent dus.

De Kruisstraatgarage, vlakbij de Stadsschouwburg Utrecht, is de afgelopen twintig jaar in handen geweest van een commercieel bedrijf. Het huurcontract van dit bedrijf loopt echter af in 2017.

De gemeente neemt de exploitatie daarom per 1 april 2017 over. De gemeente heeft berekend dat wanneer de parkeergarage evenveel gebruikt zal worden, ze meer inkomsten kan genereren door de exploitatie zelf te doen. De tarieven van de garage zullen daarbij niet verhoogd worden.