De beruchte huisbaas Marcel van Hooijdonk staat er voor de zoveelste keer slecht op. De gemeente Utrecht gaat dit keer handhavend optreden bij een pand aan de Gloriantdreef, waar sprake zou zijn van treiterijen, intimidaties, vernielingen en het illegaal plaatsen van Poolse gastarbeiders en ex-delinquenten. 
 

Dat bleek tijdens het vragenuurtje in de gemeenteraad gisteren. Een bewoner van het pand, die uit angst voor represailles anoniem wil blijven, laat aan DUIC weten dat de maat na 2,5 jaar voor hem vol is. "Er zijn hier in totaal veertig studentenkamers, maar de helft zit vol met Polen en ex-delinquenten. Om ons ook weg te pesten heeft hij bijvoorbeeld de vuilcontainers weggehaald, waardoor we nu de hele tijd boetes binnenkrijgen. Ook gas, water en internet worden regelmatig afgesloten."

In antwoord op vragen van het CDA en de SP laat wethouder Paulus Jansen weten tot actie over te gaan. Aankomende week zullen er inspecties gaan plaatsvinden in het pand. Pas aan de hand daarvan kunnen er tot daadwerkelijke maatregelen worden overgegaan, zoals onlangs ook aan de nabijgelegen Zamenhofdreef gebeurde. Ook daar was Van Hooijdonk verantwoordelijk voor vele misstanden in een pand.

"Hij herhaalt elke keer zijn wanprestatie", zegt PvdA-raadslid Bülent Isik over Van Hooijdonk. "Studenten worden gewoon uitgebuit. Wanneer gaat het college een definitieve oplossing zoeken voor deze malafide verhuurder?"

Hierop laat wethouder Jansen weten dat er in Utrecht al sprake is van het meest vergaande beleid in Nederland op dit gebied. "We pakken het snoeihard aan en sinds we dit beleid zijn begonnen heeft Van Hooijdonk geen nieuwe woningen of panden meer in zijn bezit gekregen. Maar ook overtreders hebben een vorm van rechtsbescherming. En als ze in hoger beroep gaan, kunnen rechtszaken soms wel jaren duren. Dit soort problemen hou je altijd."

De anonieme bewoner probeert al lange tijd een nieuwe woning te vinden nadat het een keer helemaal uit de hand liep. "Zo’n ex-delinquent sloeg iemand met een honkbalknuppel helemaal in elkaar. Verschrikkelijk. Maar die Van Hooijdonk kan alles flikken doordat de woningnood zo hoog is. Ik sta al zestien maanden op de wachtlijst voor een nieuwe woning en vrijwel alle kamers die op Facebook voorbij zie komen zijn voor vrouwen. Het is waardeloos."