De originele 12e eeuwse resten van het Catharijneklooster (het oudste deel van het voormalige Vredenburg kasteel) komen toch terug naar het Vredenburg. Dat heeft wethouder Victor Everhardt donderdag bekendgemaakt.
 

Er was lange tijd onduidelijkheid of er plek zou zijn voor de historische resten na de verbouwingen rond het Vredenburg. Dit blijkt nu toch mogelijk te zijn. Begin 2017 zal het zogeheten kerkfragment nabij de originele vindplek naast TivoliVredenburg worden teruggeplaatst.

In de jaren 70 van de vorige eeuw zijn resten van het kasteel opgegraven op het Vredenburg bij de bouw van Hoog Catharijne. In 2009 zijn de resten verplaatst naar de rotonde op de Burgemeester Middelweerdbaan in Leidsche Rijn, waar ze sindsdien te zien waren.

Er zijn al meerdere resten van het oude klooster terug te vinden rond het Vredenburg. Zo zijn er delen te zien in de fietsenstalling van het Vredenburg en de parkeergarage Vredenburg. In de toekomst worden ook de oude contouren van het gebouw zichtbaar gemaakt op de grond van het Vredenburgplein. Daarnaast zal in de nieuwe singel waarschijnlijk een lichtkunstwerk worden geplaatst, dat verwijst naar het oude kasteel.