Bewoners uit Overvecht die met financiële problemen kampen, kunnen voor een avondje ontspanning sinds kort terecht bij de 'Free Food Experience'. Iedere laatste zondag van de maand wordt in het buurthuis een gratis driegangenmenu voor ze bereid.

De initiatiefnemer, Richard Noordhoek, heeft zelf gewoond in Overvecht. "Toen zag ik wat voor mooie buurt het eigenlijk is. De bewoners zijn echt trots op de wijk", vertelt hij. "Maar ik zag ook de andere kant; de armoede waar ongeveer negentig procent van de buurtbewoners mee te maken heeft." Daarom besloot hij afgelopen zomer samen met zijn vrouw een evenement te organiseren waar deze mensen even al hun zorgen kunnen vergeten.

Sinds augustus kunnen elke laatste zondag van de maand zo’n veertig mensen terecht bij de Free Food Experience. Iedereen kan maximaal tien keer komen eten. "In Overvecht zijn er zó veel armen dat je wel een limiet moet stellen", legt Noordhoek uit. "Anders komen er telkens dezelfde mensen en is je bereik te klein."

Het regelen van het evenement kost Noordhoek veel tijd en energie, maar geen geld. Lokale supermarkten, groenteboeren en slagers zorgen voor het eten waar amateurkoks uit de wijk het driegangenmenu mee bereiden. "We kunnen gewoon gratis boodschappen bij ze doen. Daar droomt iedereen toch van", vertelt hij lachend.

Uit het isolement

Noordhoek wil met het initiatief graag arme buurtbewoners uit het isolement halen. "Er rust echt een taboe op armoede", begint hij zijn uitleg. "Mensen lopen er niet mee te koop. Daarom blijven mensen liever thuis, dat kost ook minder geld."

Volgens Noordhoek krijgen veel van deze armen te maken met het vooroordeel 'als ze schulden hebben, zullen ze het er wel zelf naar gemaakt hebben'. "Bij sommigen zal dat misschien ook wel zo zijn, maar het overgrote deel is de armoede gewoon overkomen. Dat laat je zo machteloos voelen. Je kunt er niet veel aan doen. Behalve dan zo’n avond organiseren. Ze moeten weten dat ze het waard zijn om het leuk te hebben", vertelt hij zichtbaar geëmotioneerd.

Mix van culturen

Op de avonden komen mensen van allerlei verschillende nationaliteiten af. Zo zijn er al Marokkanen, Turken, Surinamers, Antillianen en Grieken langs geweest. "Dat vind ik er nou zo mooi aan", zegt Noordhoek. "Het maakt niet uit waar je vandaan komt. Iedereen is welkom, het gaat over cultuur heen."

Tussen de mensen worden ook vriendschappen gesloten. Leeftijd speelt hierbij geen rol. "Bij één van de avonden was er een Marokkaanse moeder van acht kinderen. Haar twee jongste dochtertjes hebben dezelfde leeftijd als mijn dochters", begint Noordhoek zijn verhaal. "Toen mijn oudste van elf laatst jarig was, heeft ze de Marokkaanse meisjes voor haar feestje uitgenodigd."

Olievlek

Aan plannen heeft Noordhoek geen gebrek. Hij fantaseert eindeloos over wat hij nog meer kan doen in de toekomst. "Ik hoop echt snel uit te breiden, als een soort olievlek. Als ik dit ook op andere plekken kan doen, begin ik in Kanaleneiland", droomt hij. "Het liefst zou ik ook een soort voedselbank beginnen, muziekavonden organiseren en zomers sportevenementen voor de kinderen organiseren. Maar dat is nog ver weg."

Eerst wil Noordhoek een stichting opzetten. Ook wil hij keukenapparatuur aanschaffen en reclame maken om zowel vrijwilligers te vinden, evenals donateurs. Om dit te realiseren, is er afgelopen weekend een crowdfundingscampagne gestart. Hij hoopt hiermee zo’n 1200 euro op te halen.