In het stadskantoor staat sinds kort een kleurig 3D-kunstwerk van de Dom. Het collectieve kunstwerk is gemaakt door bezoekers van de tentoonstelling ‘Trots van de stad – De Utrechtse Domtoren’ in het Centraal Museum.

De tentoonstelling, die afgelopen zomer te zien was, ging over de geschiedenis van de Dom. Schilderijen, tekeningen en middeleeuwse gereedschappen lieten zien wat de toren in de loop der eeuwen allemaal heeft meegemaakt.

"Het werd al gauw een heel groot verhaal over het verleden van de Domtoren", vertelt Sijme van Jaarsveld van Bigfriendlygiants, die de bezoekers begeleidde bij het maken van het kunstwerk. "Het leek ons daarom juist leuk om wat hedendaags te maken. Helemaal leuk is als de bezoekers kunnen participeren. Zo kwamen we op het idee om met 3D-pennen mensen aan het werk te zetten."

Met die pennen hebben zo’n negenhonderd bezoekers een persoonlijk tegeltje gemaakt. "We gaven ze hierbij totale vrijheid. Hierdoor zijn de tegeltjes heel verschillend", zegt Van Jaarsveld.

Originele staat

Zo zijn er tekeningen van het typisch Utrechtse Nijntje, van namen en van allerlei vormen.  "Met al deze tegeltjes hebben we een ‘nieuwe’ dom gemaakt, waar Utrechters een stukje van zichzelf in hebben verwerkt. Het eindresultaat, met al die kleurtjes en patronen, is echt heel tof." 

De kunstenaars hebben de Dom in zijn originele staat gebouwd. Het middenstuk dat vergaan is tijdens de storm van augustus 1674 zit dus nog in het kunstwerk.

Alternatieve bestemming

Toen de tentoonstelling was afgelopen, bleek dat het Centraal Museum geen plek had voor het kunstwerk. "Het is natuurlijk zonde om dit prachtige werk zomaar weg te gooien. Daarom vroeg ik het Centraal Museum of ik zelf een alternatieve bestemming mocht regelen", vertelt Van Jaarsveld.

"Bij het stadskantoor kan het voorlopig terecht. Hier komen veel mensen langs, dus krijgt het ook de aandacht die het verdient." Volgens Van Jaarsveld is het waarschijnlijk het grootste collectieve, met 3D-pen vervaardigde kunstwerk van de wereld.