Reizigers die gebruik maken van U-OV kunnen rekenen op extra toezicht in bussen en trams. Provincie Utrecht en U-OV hebben samen besloten meer toezichthouders in te zetten om zo de veiligheid in het openbaar vervoer te waarborgen.
 

Aanleiding voor het besluit is de toename van incidenten in het openbaar vervoer. Denk dan aan vandalisme, beledigingen naar reizigers of buschauffeurs en overvallen.

"Wij brengen onze reizigers graag comfortabel en veilig van deur tot deur", vertelt Michel van den Munckhof, algemeen directeur van U-OV. "Dus ieder incident tijdens die reis is er één teveel. Daarom verhogen we niet alleen de inzet van medewerkers service en veiligheid, maar maken we ook een begin met het uitbannen van contant geld op de bussen en trams van U-OV."

Pinnen

Afgelopen jaar werden buschauffeurs in heel het land geteisterd door overvallen. Augustus dit jaar werd er nog een buschauffeur in Overvecht beroofd door twee gewapende jongens. Om dit soort incidenten te voorkomen, zal er vanaf 1 januari 2018 contant betalen in het openbaar vervoer niet meer mogelijk zijn. De bussen en trams zijn dan allemaal voorzien van pinapparatuur. In nachtbussen kan sinds september al niet meer contant betaald worden.

Meer toezicht in de tram

Vooral in het tramverkeer in Utrecht zullen toezichthouders en buitengewone opsporingsambtenaren vaker zichtbaar aanwezig zijn. In de tram ligt het percentage zwartrijders met zes procent relatief hoog.

Ook ondervinden reizigers in de tram 's avonds vaak overlast van jongeren. Wie zich misdraagt of niet betaalt voor de reis, krijgt een boete of wordt strafrechtelijk vervolgd. Hetzelfde geldt voor reizigers op Utrecht Centraal. Ook hier zal extra toezicht worden gehouden. Volgens U-OV zal alleen al de aanwezigheid van toezichthouders problemen voorkomen.