Hij is waarschijnlijk de eerste en enige speler die kan zeggen dat hij een speciaal supportersvak voor zichzelf heeft. Toch was er aan het eind van het afgelopen seizoen ook flink wat kritiek hoorbaar op Mark van der Maarel vanaf de tribunes in de Galgenwaard. Een gesprek met de cultuurdrager van FC Utrecht. “Van der Maarel, Van den frissche!”
 

De laatste weken kwam de speler, die al zijn hele carrière voor FC Utrecht speelt, meerdere malen in het nieuws. Niet zozeer vanwege zijn voetballende kwaliteiten, maar vanwege zijn fans. Zo stond hij in alle kranten nadat een supporter zijn geluk liet afhangen van het rugnummer van Van der Maarel in de spelshow Miljoenenjacht. En met succes: de deelnemer won twee ton.

“Mijn telefoon stond ineens roodgloeiend: ‘Hé Mark, iemand kiest net koffer nummer twee vanwege jouw rugnummer!”, vertelt Van der Maarel twee dagen voor aanvang van de wedstrijd tegen Excelsior. “Dat soort dingen wennen nooit. Ik blijf mezelf een normale jongen vinden en het blijft daarom gek dat iemand anders dan wel dat soort keuzes maakt. Ik ken die jongen verder niet, maar hoorde dat hij een echte fan is van FC Utrecht en blijkbaar was ik zijn favoriet. Alleen maar mooi, toch?”

In 2009 debuteerde Mark van der Maarel in het eerste van FC Utrecht. Hij was destijds de vervanger van Tim Cornelisse in een elftal met namen als Michel Vorm, Dries Mertens en Gregoor van Dijk. De eerste twee spelen inmiddels al jaren in de Europese top, terwijl de laatstgenoemde alweer redelijk in de vergetelheid is geraakt.

Het geeft aan hoe lang de verdediger al actief is in de Galgenwaard. En ondanks dat hij zich jaar in, jaar uit weer in de basis knokt, is hij nooit onbetwist. “Ik ben nooit onomstreden aan het begin van het seizoen, maar uiteindelijk speel ik wel altijd vrijwel alles. Dat is wel mijn kwaliteit geworden. Ik heb inmiddels het gevoel dat ik alle concurrentie aankan. Ook nu ik geblesseerd ben geweest, zal ik mij weer terug moeten knokken in het elftal. Maar dat is helemaal niet erg.”

Studenten

Het meest opvallende rond de voetballer Van der Maarel is waarschijnlijk het supportersvak met lallende corpsballen van het Utrechtsch Studenten Corps (U.S.C.). Een ideetje van een marketingjongen. “Die jongen organiseerde fan-acties en kende lui bij het U.S.C. Zij wilden wel eens langskomen en hij bedacht om een speciaal vak voor hen in te richten. Vervolgens werd ik benaderd om een filmpje in te spreken. Er was een tekst opgesteld met termen vanuit het corps en daar gaf ik mijn eigen draai aan. Vonden ze hartstikke mooi. Voordat ze in het corps gaan drinken, sluiten ze vaak af met de leus: ‘Van den frissche!’ Op die manier sloot ik ook af. De eerste keer hing er gelijk een spandoek met ‘Van der Maarel, Van den frissche!’ Schitterend.”

Twee keer per seizoen komen de studenten langs bij een avondwedstrijd. “Het zorgt voor een enorm leuke sfeer. Ze gaan in de positieve zin van het woord flink tekeer, ondanks dat we nog geen één keer gewonnen hebben bij de wedstrijden waarbij zij aanwezig waren. Maar dat maakt niet uit, want ze gaan voor het leuke avondje. Mooi om mee te maken en leuk dat ik erbij betrokken ben. Het voelt soms onwerkelijk tijdens de wedstrijden. Ik ben één keer bij ze langs geweest ’s avonds in de Woo. Was hartstikke mooi. Ze kenden mij allemaal en iedereen wilden met me op de foto. Vervolgens heb ik nog een paar drankjes gedaan met die gasten.”

‘Kop van jut’

Toch is het niet altijd koek en ei tussen de rechtsback en de supporters. Na het dramatisch verlopen slot afgelopen seizoen, FC Utrecht verspilde drie kansen op Europees voetbal, was Van der Maarel de kop van jut. “Daar heb ik het best wel zwaar mee gehad. We speelden een goed seizoen, bereikten veel, maar uiteindelijk was het net niet. Ik wil het niet groter maken dan dat het is, maar het voelde daarna een beetje alsof ik de zwarte piet kreeg toegespeeld. Dat ging eerlijk gezegd wel door merg en been. Dit is mijn thuis, geef alles voor deze club en dan krijg je dat op je bordje. Ik begrijp dat voetbal emotie is en dat dat geuit wordt. In het dieptepunt van de teleurstelling wordt soms blijkbaar teruggegrepen op degene die er al het langst speelt, terwijl ik er zelf waarschijnlijk nog meer van baal dan iemand anders. Maar liever dat ze op mij afgeven, dan op de jongere jongens. Die verantwoordelijkheid neem ik als reserve aanvoerder graag.”

De band tussen Van der Maarel en het publiek is dus wisselend. Zo worden er soms ludieke teksten gezongen als ‘Mark in oranje!’ en soms is er flink wat gemopper als de mandekker een mindere wedstrijd speelt. “Ik denk dat ik wel mag zeggen dat er een soort haat-liefdeverhouding is. Daar zijn ook theorieën over. Zoals degene die het dichtst bij je staat, daar heb je het meest kritiek op. Ik ben er al het langst en daardoor houdt de één van me, terwijl de ander mij haat. Al is haat misschien een groot woord. Het komt erop neer dat ik er het eerst word uitgepikt als het slecht gaat en juist enorm word gewaardeerd als het goed gaat. FC Utrecht-supporters zijn geen klapvee. Het is een volksclub en dat maakt het rauwer en soms wat moeilijker om mee om te gaan. Als alles zoals hier onder een vergrootglas komt te liggen, ga je juist veilige keuzes maken. Of je wordt onzeker en gaat daarom juist verkeerde keuzes maken. Daar moet je mee leren omgaan.”

Deze moeilijke fases zijn ook mede de reden dat Mark van der Maarel wordt ingezet in een landelijke campagne van hoofdsponsor Zorg van de Zaak. In de campagne wordt ingegaan op ziekteverzuim op de werkvloer. “Het gaat over hoe thema’s op de werkvloer parallellen vertonen met de sport. En in mijn geval gaat het over pesten op de werkvloer omdat ik regelmatig kritiek krijg op mijn spel. Ik ga vertellen hoe ik daar mee om ga, hoe ik dat ervaar, hoe ik dat verwerk en zorg dat ik kan blijven functioneren. En zo zijn er nog meer jongens in het team die hun eigen thema hebben. Het is interessant en mooi. Je hebt als speler een voorbeeldfunctie en je bent ook een soort van publiek bezit. Op deze manier kunnen we mensen bereiken, een inkijkje geven en hopelijk ook helpen.”

Eén club

Er leeft een revanche gevoel binnen de selectie na het slot van afgelopen jaar. “De hele groep heeft echt een flinke tik gekregen van het seizoen dat uitging als een nachtkaars. We presteerden boven verwachting en helaas resulteert dat in de voetballerij altijd in een leegloop. Hier ook. Letschert, Ramselaar en Boymans zijn weg. Dat had een wisselvallige seizoenstart tot gevolg. Maar de laatste weken gaat het weer goed.”

De ploeg wil weer mee gaan doen aan de play-offs en ook de bekerfinale is weer in het vizier. “We weten van vorig jaar hoe mooi dat kan zijn. Binnen de groep leeft het ook nog als een grote teleurstelling. We willen revanche nemen en het goedmaken.”

En gaat die revanche gepaard met een goede verstandhouding tussen van der Maarel en de supporters? “Ik ben vier maanden geblesseerd geweest en vond het eerlijk gezegd spannend om te zien hoe ik zou worden ontvangen na het slot van vorig seizoen. Het was fantastisch! Het publiek scandeerde m’n naam. Dat gaf wel aan dat ik toch nog geliefd ben bij de supporters. Dat deed me heel erg goed. Samen met de studenten die mij laatst ook weer toezongen, geeft dat ontzettend veel vertrouwen. En dat is de andere kant van de medaille: ik weet ook wel dat ik niet de meest fantastische speler ben, maar uiteindelijk wordt je toch in de armen gesloten. Er zijn er niet heel veel meer zoals ik die maar één club dienen in hun carrière. Ik heb voor keuzes gestaan om voor het avontuur te kiezen en mijn contract niet te verlengen, maar dit is mijn thuis. Ik kom uit de buurt, Mijdrecht, en ben altijd bij familie en vrienden. Dat is mij ontzettend veel waard. Daar hecht ik heel veel waarde aan. Zeg nooit nooit, maar ik heb niet de behoefte om naar een club als SC Heerenveen te gaan. Ik speel hier in de subtop en een stap hoger ga ik niet halen. Wat mij betreft is er maar één club in Nederland.”