VVD en CDA stellen vragen over inzamelingsactie alFitrah

VVD en CDA stellen raadsvragen over de inzamelingsactie waardoor stichting alFitrah tóch de deuren niet hoeft te sluiten. 

De moskee kampte de laatste tijd met achterstallige betalingen en met de 120.000 euro die tijdens een benefiet is opgehaald, kunnen ze het hoofd nog even boven water houden.

De rechter besloot ruim twee weken geleden dat alFitrah het verschuldigde bedrag afgelopen woensdag moest betalen. Net op de valreep werd het bedrag ingezameld.

Vraagtekens

De Utrechtse fracties van VVD en CDA zetten vraagtekens bij de ‘plotselinge opbrengst’. "Wij vragen het college bij de stichting aan te dringen op openheid en maximale transparantie over de herkomst van het geld", aldus raadslid Queeny Rajkowski (VVD).

Verder vragen de partijen zich af of er onderzoek wordt gedaan naar de herkomst van dergelijke gelden bij de stichting en wat de uitkomsten hiervan zijn. Ook maken de partijen zich zorgen over de invloed van eventuele gelden uit het Midden-Oosten. "alFitrah riep op tot het doneren van enorme sommen geld, we willen graag weten wie er nu invloed bij alFitrah heeft gekocht", aldus CDA raadslid Marloes Metaal. De partijen vragen zich af of het college hun zorgen deelt.

Moskee onder vergrootglas

alFitrah ligt al geruime tijd onder een vergrootglas. Zowel de achterstallige betalingen als de onverdraagzame manier waarop de stichting zou prediken over homo’s, vrouwen en seksualiteit zijn hier de aanleiding van. Ook zou de moskee banden hebben met extremistische organisaties.

Begin september is er nog een inval gedaan in het pand in Overvecht vanwege verdachte transacties en mogelijke witwaspraktijken.

Tip de redactie