Oude werkplaats van de NS omgetoverd tot 'Snorfabriek'

De 'Snorfabriek' opent aankomend weekend haar deuren in een oude werkplaats van NS aan de 2e Daalsedijk. Het wordt een pop-up hotspot, waar het aankomende jaar verschillende creatieve ondernemers, kunstateliers en een café zich gaan thuishouden.  

De Snorfabriek is een initiatief van de Utrechtse Uitgeverij Snor, dat haar tienjarig bestaan viert. Sinds een aantal jaar organiseren ze ook het Snorfestival. In hun zoektocht naar een overdekte locatie voor hun festival, stuitten ze op de oude NS-loods.

"We hoorden dat het een tijdje leeg zou staan", vertelt Claudette Halkes, één van de initiatiefnemers. "Toen roken we natuurlijk onze kans. We dachten er al langer over na om een ontmoetingsplek te creëren waar mensen naast het volgen van creatieve workshops ook bijzondere producten kunnen kopen. Het is fantastisch dat dat nu is gelukt."

Dromen

In de Snorfabriek willen de initiatiefnemers mensen aanmoedigen om over drempels heen te stappen. "We willen dat mensen hier de ruimte krijgen om hun dromen te gaan waarmaken", vertelt Halkes enthousiast. "Zo zijn er mensen die heel graag willen zingen, maar het niet durven of denken dat ze het niet goed genoeg kunnen. Hier krijgen ze bij een workshop dan een duwtje in de goede richting om het wel te gaan doen."

Creatief dorpje

In de fabriek is van alles te vinden: er zijn werkplekken, kunstateliers, een café, een winkel, een bibliotheek en er worden creatieve workshops gegeven. "Ik denk dat juist die combinatie zo bijzonder is. Het is eigenlijk een soort klein creatief dorpje in een grote loods", merkt Halkes op. In de fabriek komt ook de winkel 'Selected by Snor', een plek waar bijzondere cadeautjes gekocht kunnen worden. "Denk dan bijvoorbeeld aan opgezette vlinders of origineel servies."

Zitten in een kas

Het pand is een oude bovenbouwwerkplaats van NS. Het industriële karakter van het historische gebouw is nog sterk aanwezig. Zo hangt er nog een oude prikklok waar de werknemers hun uren konden inklokken en hangen er oude takels. "Het pand is eigenlijk helemaal niet opgeknapt en het lekt zelfs nog op sommige plekken", vertelt Halkes lachend. "Maar daardoor heeft het wel karakter." Vanwege de kou zijn er wel speciale kassen ingebouwd, waar mensen warm kunnen zitten.

De twee initiatiefnemers hopen dat ze over een jaar een andere locatie hebben kunnen vinden waar ze de Snorfabriek voor langere tijd of misschien wel permanent zouden kunnen huisvesten.

Tip de redactie