Sluiten incheckpoortjes Utrecht Centraal uitgesteld

Utrecht Centraal blijft voorlopig toegankelijk voor mensen die niet in het bezit zijn van een OV-chipkaart. Het plan was dat de incheckpoortjes voor 7 december zouden sluiten, maar hiervan is afgeweken. Dat meldt het AD.  

Nog vóór de officiële opening van het ‘nieuwe’ station op 7 december hadden de poortjes moeten sluiten. Dit is nu uitgesteld naar het eerste kwartaal van volgend jaar. Volgens NS is uitstel nodig omdat er nog overleg gepleegd moet worden met meerdere partijen, waaronder de brandweer.

Het sluiten van de poortjes zal in stappen gebeuren: op 12 december sluit de helft van de poortjes, in januari nog één kwart en ergens in februari of maart zal de laatste kwart van de poortjes sluiten.

De stapsgewijze sluiting is bedoeld om reizigers langzaam te laten wennen en om de kleine foutjes uit het systeem te halen.

Veiligheid

Het sluiten van de poortjes moet de veiligheid in het openbaar vervoer waarborgen. "Bijna zestig procent van de incidenten met agressie worden veroorzaakt door zwartrijders", geeft NS aan via de website.

Volgens de organisatie is het sluiten van de toegangspoortjes een effectieve manier om zwartrijden te verminderen. "De positieve resultaten op de metro in Rotterdam en Amsterdam laten dit zien."

Doorgang

Zowel het busstation, als de horecagelegenheden in de stationshal blijven bereikbaar voor mensen die niet in het bezit zijn van een OV-chipkaart. Voetgangers die geen ov-chipkaart hebben, maar wel graag Hoog Catharijne willen bereiken vanaf de Jaarbeurszijde, kunnen straks gebruik maken van de doorgang aan de buitenkant van het station.

Ook over de Moreelsebrug of via de Van Sijpesteijntunnel kunnen voetgangers van de ene naar de andere kant van het station komen.

Tip de redactie