Onderzoek: Utrecht in top 20 meest inspirerende steden wereldwijd

Utrecht is inspirerend. Dat blijkt uit een uitgebreid mondiaal onderzoek van het Nederlandse reisbureau TravelBird. Utrecht staat op plek 18 op de wereldwijde ranglijst en is daarmee de hoogst genoteerde stad uit Nederland.   

Voor de ranglijst maakte TravelBird een selectie van bekende steden wereldwijd waar vervolgens opmerkelijke bestemmingen aan werden toegevoegd. Uiteindelijk zijn er 85 locaties beoordeeld.

De ‘inspiratiescore’ is berekend door middel van het aantal instituten voor podiumkunst, kunstacademies, galerieën, musea, filmindustrie, muziekproductie en start-ups in een stad op zoek naar financiering. Daarnaast is elke locatie gerangschikt op basis van het aantal Google-zoekopdrachten voor romantiek gerichte zoekwoorden (bv. zoekopdrachten voor romantische locaties of diners), in de bijbehorende taal, op elke locatie. De cijfers representeren elk criterium per 100.000 inwoners.

Uit de ranglijst komt verder naar voren dat veel grote steden niet zo hoog scoren als kleinere steden uit hetzelfde land. Dit komt voornamelijk door de bevolkingsaantallen, die meegenomen zijn in de berekening om de kleinere steden een gelijke kans te geven.

TravelBird heeft ook twee seizoensgebonden overzichten gemaakt. Een zomervariant en een winterse. Op de winterranglijst staat Utrecht zelfs op plek 10. De lijst is gemaakt omdat volgens TravelBird de topprioriteit voor reizigers is om geïnspireerd te worden tijdens een vakantie. Symen Jansma, CEO van TravelBird licht toe: “TravelBird heeft dit onderzoek uitgevoerd om reizigers te helpen bij het zoeken van bestemmingen die hun vakanties verrijken en die levenslange herinneringen opleveren.”

Tip de redactie