Restaurant Instock opent vestiging in Utrecht

Het restaurant Instock opent 17 december haar deuren in een pand aan de Vleutenseweg in Utrecht. De oprichters willen voedselverspilling tegengaan.  

In het restaurant koken ze dan ook hoofdzakelijk met 'geredde' producten: producten die anders weggegooid zouden worden.

De initiatiefnemers, Freke van Nimwegen, Bart Roetert en Selma Seddik, werkten bij de Albert Heijn. Daar viel ze op hoeveel voedsel er wordt verspild in een supermarkt. Daarom kwamen ze met het idee om een restaurant te beginnen waar gekookt wordt met de producten die anders weggegooid zouden worden. "Denk dan aan een brood van een dag oud of een zak mandarijnen waar één rotte tussen zit", aldus Van Nimwegen.

"We pitchten het idee bij de directie van de Albert Heijn, die gelijk dolenthousiast was", vertelt van Nimwegen. "Met hun steun konden we het concept opstarten, maar het is wel écht ons eigen initiatief."

Verschillende vestigingen werden benaderd en reageerden positief. "Niemand voelt zich er lekker bij om eten weg te gooien."

Bewuster omgaan met eten

"We willen niet alleen het verspilde voedsel in kilo's reduceren, maar mensen ook bewust maken van het probleem", legt van Nimwegen uit. Zo staan er op de menukaart feitjes over voedselverspilling en vertellen de serveersters en obers over de problematiek als ze een tafel bedienen.

"We leven in een wereld met steeds meer mensen – straks misschien wel tien miljard – maar tegelijkertijd worden de grondstoffen steeds schaarser. Dat terwijl we een derde van ons voedsel weggooien, hartstikke scheef natuurlijk."

In 2014 begonnen ze met een 'probeersel': een pop-up restaurant in Amsterdam. Na een succesvol jaar besloten ze te verhuizen en uit te breiden. Zo hebben ze nu niet alleen een restaurant in Amsterdam, maar ook een in Den Haag en vanaf december dit jaar in Utrecht.

De keuze voor Utrecht als derde locatie is voor een groot gedeelte gebaseerd op gevoel. "We hebben echt het gevoel dat hier bewuste mensen wonen, die groen leven en veel bezig zijn met sociaal ondernemerschap en 'goed doen'. Wat dat betreft denken we dat het concept hier goed zal aanslaan."

Pieperbier

Instock produceert ook een eigen biertje van verspilde aardappelen. Het 'pieperbier' wordt in samenwerking met brouwerij Troost gemaakt. Van Nimwegen: "Jaarlijks wordt er meer dan 340  miljoen kilo aardappelen verspild. Dat vonden we zonde. Daarom maken we van een deel van deze aardappelen bier. Een deel van de mout wordt dan vervangen door aardappel."

Tip de redactie