Hoe kan het dat er alsnog subsidie is voor 't Hoogt?

"Het is niet onmogelijk, maar het lijkt mij onbestaanbaar dat ‘t Hoogt na 2016 nog subsidie krijgt." VVD-raadslid André van Schie was een jaar geleden stellig tijdens een debat over de toekomst van de Utrechtse filmwereld, zo blijkt uit opnames van een jaar geleden.  

Toch krijgt 't Hoogt ook aankomend jaar weer subsidie. Hoe zit dat precies? We vroegen het Van Schie een jaar later nog eens, aangezien hij vorig jaar uitlegde dat er geen subsidie meer zou gaan naar sectoren waar ook commerciële partijen in actief zijn.

Sectoranalyses

"Het is nu niet duidelijk hoe de sectoren worden geanalyseerd", vertelt Van Schie. "Wij wilden dat er sectoranalyses zouden komen voor de toekenning van subsidies, zodat er per sector bepaald zou kunnen worden waarvoor subsidie nodig is en waarvoor niet. Helaas is een motie van ons hiervoor niet aangenomen."

Dit had volgens Van Schie tot gevolg dat het voor de politiek ook lastig werd om te bepalen waar subsidies voor nodig zijn en waarvoor niet. "We hebben daarom als coalitie afgesproken ons te houden aan de adviescommissie. Anders zouden alle partijen weer wat anders willen en dat schiet totaal niet op."

Uitzondering

Voor ‘t Hoogt is wel een uitzonderingspositie is gemaakt. "Er zit een kanttekening aan bij ‘t Hoogt. Zij hebben als enige instelling voor drie van de vier jaar een voorwaardelijke subsidie gekregen, aangezien ze nog geen huisvesting hebben voor de komende jaren. Ze moeten nu eerst met een goed plan komen voor de komende jaren, anders is het na 2017 wel einde verhaal."

Van Schie heeft het donderdagavond tijdens de behandeling van de programmabegroting nog gesproken over 't Hoogt. "Ik heb aangegeven dat ze zich moeten richten op programmering die niet al in de markt gebeurt. Dus niet alleen arthouse-films, maar ook educatie op gebied van mediacultuur bijvoorbeeld."

Tip de redactie