Dertig man mogen maandag de nieuwe Moreelsebrug testen

Twintig wandelaars en tien joggers gaan aanstaande maandag de Moreelsebrug in Utrecht testen. Reden: er moet gemeten worden hoe erg de brug trilt en beweegt. 

Aan het einde van dit kalenderjaar moet de nieuwe brug in gebruik gaan worden genomen. De brug is een snelle verbinding voor wandelaars en fietsers over het spoor bij Utrecht Centraal tussen het Moreelsepark en de Croeselaan.

Maandagochtend 14 november zijn er trillingsmetingen met twintig wandelaars en tien joggers. Projectorganisatie CU2030 legt uit: "Bruggen zijn, net als hoge gebouwen, altijd een beetje in beweging. Dit moet ook, anders kan de brug scheuren krijgen. Hoeveel een brug precies beweegt en trilt kun je pas meten wanneer ze er er staat."

Veiligheid

"Veilig is ze sowieso, maar veel beweging en trillingen voelen niet fijn aan. Trillingsdempers zorgen ervoor dat de brug gewoon een beetje kan meewegen maar dat gebruikers er geen last van hebben. Afhankelijk van de metingen van maandag de veertiende, wordt bepaald welke trillingsdempers worden geplaatst."

Het testen gebeurt niet door zomaar over de brug heen te wandelen en te rennen. Onder begeleiding van een speciaal testteam van de Katholieke Universiteit Leuven doen de wandelaars en renners dat in gelijke tred.

Tip de redactie