Het min of meer vergeten kunstwerk van Peter Struycken aan de Kruisvaartkade gaat tegen de vlakte. Zijn geluidswand uit 1980 wordt gesloopt vanwege de ontwikkelingen in het gebied. 

Het kunstwerk is een bijzonder zogeheten 'omgevings- en site-specific werk' en doet dienst als geluidswand. Op de wand ontwierp Struycken een kleurreliëf. Dit deed hij in het kader van de Expeditie Knooppunt Post (EKP) van de PTT dat destijds aan de Kruisvaart was gevestigd.

Het gebied aan de Kruisvaart is in handen van de NS en wordt herontwikkeld. Er komen ruim tweehonderd woningen. De helft van de muur is al gesloopt en de NS laat weten dat het restant van de muur uiteindelijk ook tegen de vlakte gaat.

"Het nog bestaande deel heeft nog steeds zijn functie als geluidswal, maar als er gebouwd gaat worden, moet het wijken. Hierover is wel overleg geweest met de kunstenaar zelf en hij heeft toestemming gegeven voor de sloop."

Behouden

"Peter Struycken is ongetwijfeld één van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars van Nederland", stelt DUIC columnist Marcel Gieling. "Ik kende dit kunstwerk eerlijk gezegd niet, maar het zou behouden moeten worden. Er is al zoveel kunst in de openbare ruimte verloren gegaan."