Wie onder onder de Albatrosbrug doorfietst, ziet tientallen inlegkruisjes en tampons hangen. De makers willen het taboe rond menstruatie doorbreken.

Bij aankomst van de onderdoorgang word je al gewaarschuwd: 'Enter the period tunnel at ur own risk', staat er in grote rode letters. Onder de brug zelf hangen maandverbanden en tampons, rijkelijk versierd met glitters en tekeningen. Op een aantal staan teksten; Engelstalige quotes. Van wie, is niet duidelijk.

De teksten gaan over de schaamte die tijdens de menstruatie gevoeld wordt bij vrouwen. Zo is er op een maandverband te lezen: 'Zelfs als ik bij de supermarkt tampons koop terwijl er een man achter de kassa zit, voel ik me al een beetje gegeneerd.'

Ergens anders staat: 'Toen ik een maandverband liet vallen in het midden van de drukste winkelstraat in Utrecht, probeerde ik het echt niet te snel op te pakken.' De makers willen met hun actie het taboe rondom menstruatie doorbreken. De tekst 'Join us in fighting the stigma', dat op een kartonnen bord staat, bevestigt dit.

Taboe

Voorbijganger Hans Oude Elberink (64) vindt het goed dat zo’n actie gehouden wordt. "Bij de meeste mannen is ongesteldheid nog een heel groot taboe. Vrouwen mogen er eigenlijk niet over praten in hun bijzijn", legt hij uit. Daar heeft hij zelf geen problemen mee. "Ik ben al zo lang getrouwd met mijn vrouw, het is hartstikke normaal!"

Marco Hanenburg (38) werkt in het bedrijf dat tegenover de brug ligt. Hij ziet een direct verband tussen de inlegkruisjes en de overwinning van Trump. "Toen ik vanochtend op mijn werk was, zag ik een vrouw stoppen in de tunnel. Ze had allemaal grote tassen bij zich van de Ikea. Later zag hij dat de tunnel helemaal versierd was met inlegkruisjes.

"Ik dacht gelijk: dat is dus iemand die het er niet mee eens is dat Trump de verkiezingen heeft gewonnen." Volgens Hanenburg komt dit door de vrouwonvriendelijke opmerkingen die de toekomstige president van Amerika heeft gedaan.