Groenhuijsen alsnog verrast door winst Trump

Charles Groenhuijsen voorspelde het al in de DUIC krant van juni. "Ik denk dat Trump net gaat winnen omdat hij een betere campaigner is dan Hillary", zei hij toen. Toch zegt hij dat die uitspraak een beetje de goede hoek kiezen bij een penalty was, want de manier waarop de nieuwe Amerikaanse president heeft gewonnen, verrastte ook Groenhuijsen.

Waarom had je eerder het gevoel dat Trump zou kunnen winnen?

"Ik had wel het idee dat Trump ver zou kunnen komen, maar ik heb ook niet aan zien komen dat hij echt zou winnen. Het was een beetje het geluk van een keeper die de goede hoek kiest bij een penalty. Ik heb wel altijd gezegd dat die man serieus genomen moest worden. Een groot deel van zijn kiezers is namelijk terecht kwaad. Er zijn echt veel Amerikanen pislink en dat is door de democraten én republikeinen onderschat. Nu moeten we op de blaren zitten."

Wat denk je dat zijn presidentschap zal betekenen voor Amerika?

"Dat is totaal onvoorspelbaar. We weten ook niet hoe de democraten en republikeinen op de gekte zullen reageren. De democraten kunnen blijven volharden in hun evangelie ‘Trump is gek’. Dan zal het minst gebeuren en in ieder geval niets in positieve richting. Of ze zeggen dat ze zich hebben vergist en gaan kijken wat ze kunnen betekenen voor de Amerikanen die op Trump hebben gestemd. Dat zou mijn advies zijn, maar ik ben bang dat ze dat niet doen. Ook de republikeinen hebben Trump vrij massaal afgewezen en hebben ontzettend op hem zitten schelden. De twee grote partijen in de VS liggen nu totaal aan gruzelementen."

Heeft Hillary Clinton het zelf laten liggen?

"Mijn broek zakte af toen Clinton de Trump-aanhangers afschilderde als alleen maar vrouwen- en homohaters of racisten. Ze had nog steeds niet door wat er aan de hand is in het land waar ze president van wilde worden. Als je zei dat Trump argumenten had, begon iedereen te blèren. Ook veel Nederlanders waren verblind door zijn mallotigheid. Hij werd een clown en een gek genoemd. Daar zit zeker iets in, maar nu zitten we op de blaren. Clinton heeft hem tomeloos onderschat en zichzelf ook tomeloos overschat. Die zelfoverschatting van Hillary maken we al dertig jaar lang mee. In maart 2015 schreef ik in de Volkskrant een artikel 'Hillary, alsjeblieft, doe het niet!. Daar heb ik geen spijt van gekregen. Het ligt volledig aan Hillary zelf dat ze heeft verloren."

Kunnen we over een aantal maanden in Nederland ook een grote verrassing verwachten bij onze verkiezingen?

"Het systeem in Nederland zit anders in elkaar. We kunnen wel extreme kandidaten krijgen, maar er zijn veel meer partijen dus het zal nooit zo verlopen als nu in Amerika. Wilders blijft ook hangen op een aantal zetels, maar in Amerika met twee grote partijen is dat wel andere koek. Iedereen die beweert dat het systeem in Nederland niet goed werkt, mag het me komen uitleggen."

Tip de redactie